Glassfasader: – Ikke alle forstår hvor stort mulighetsrommet er
Jørgen Slydahl er salgssjef i Norges største glassfasade-leverandør, og har hatt omsetningsvekst hvert år de siste årene.
Tema:
Innovasjon

Glassfasader: – Ikke alle forstår hvor stort mulighetsrommet er

En glassfasade kan være mye mer enn de fleste tror. Bare spør Norges største leverandør av glass- og aluminiumsfasader, H-fasader Glassteam i Fredrikstad, som står bak løsninger som virkelig tøyer grensene for hva som er mulig.

– Vinduene er på mange måter signaturen til bygget. Det er gjerne dem folk legger merke til når de går eller kjører forbi, sier Jørgen Slydahl.

Etter over 20 år i H-fasader Glassteam har salgssjefen vært involvert i det meste innen fagfeltet – også prosjekter som virkelig blir lagt merke til.

Ingeniørene til markedslederen fra Fredrikstad har blant annet prosjektert og levert vinduene til rehabiliteringen som vant Cityprisen 2021, kontorkvartalet Telegrafen i Oslo, og designet løsningene til det som trolig er Norges største aluminiumsprofil: De ti meter høye, selvbærende fasadene på PWC-bygget i Oslos Barcode.

En så ambisiøs – og stor – glassløsning som sistnevnte ville ha vært umulig uten det store spekteret av ulike profiler som Fredrikstad-selskapet tilbyr, konstaterer Slydahl.

Glassteam
H-Fasader Glassteam har blant annet ansvaret for glassene til den nye terminalen på Gardermoen. Da ser skissen sånn ut.

H-fasader Glassteam former og bygger nemlig alle sine aluminiumsløsninger selv, og tilbyr både Schüco og Sapa-systemer. Det gir ingeniørene i prosjekteringsavdelingen en fleksibilitet som få konkurrenter kan matche.

Siden alt av fasade-, tak-, dør- og vindusløsninger bygges i Fredrikstad, er elementene også kortreiste, noe som kommer godt med i miljøregnskapet til kundene.

Enormt mulighetsrom

Det er ikke bare gjennom størrelsen at vinduene kan gi bedriftens glassfasade en spesiell signatur. Også valget av glass kan tilføre bygget identitet og særpreg.

I tillegg til klart glass, er det i dag mulig å velge farget folie, eller rett og slett jetprinte inn alt fra logoer og firmaets slagord til fargebilder – i selve glasset. Du kan også velge både brannsikkert glass og Laminert glass hvor du ikke får glasskår selv om glasset skulle knuse.

Jørgen Slydahl i H-Fasader Glassteam

Der flest bedrifter vil ha mye å spare, er energibehovet til nedkjøling.

– Hvis du ønsker å styrke miljøprofilen, kan du også ha solceller i selve glasset. Dermed vil fasaden generere strøm samtidig som den demper sollyset, sier Jørgen Slydahl. Han presiserer at et vindu med solceller ikke vil være gjennomsiktig, selv om det slipper inn noe lys.

En annen løsning som mange bedrifter går for, er såkalt elektrokromatisk glass. Dette er en glasstype som demper sollyset automatisk etter hvor mye sollys som skinner på det.

– Glass kan være mye mer enn mange tenker. Det er ikke alle som forstår hvor stort mulighetsrommet er i dag, sier Slydahl.

Glass i kontorbygg
Det er ikke få bygninger som har fått glassfasaden prosjektert og produsert i Fredrikstad, blant annet i Oslos Barcode.

God økonomi

Når glassfasadene blir store, får vinduene mye å si for strømforbruket til både oppvarming og kjøling av bygget. Derfor har det vært stor utvikling på isoleringsevnen til glass.

– Vi kan levere passivhus-standard på fasadene. Der flest bedrifter vil ha mye å spare, er energibehovet til nedkjøling, sier Jørgen Slydahl.

H-Fasader Glassteam
Costha Nannos og Jørgen Slydahl ved en av maskinene hvor nye vindusløsninger blir til.

Han understreker samtidig at ingeniørene i H-fasader Glassteam her må veie to hensyn opp mot hverandre:

Hvis du ønsker å styrke miljøprofilen, kan du også ha solceller i selve glasset. Dermed vil fasaden generere strøm samtidig som den demper sollyset

– Glass som slipper lite varme gjennom, vil også slippe inn lite lys. Vi må derfor finne den riktige balansen slik at lokalene ikke føles mørke, forklarer han.

– Den beste løsningen er gjerne elektrokromatisk glass som regulerer seg selv. Da slipper du utvendig solskjerming, og vi samtidig optimalisere løsningen slik at lysforholdene blir gode. Ikke bare er dette en løsning som fungerer uansett hvor mye det blåser, ulikt utvendige skjermer. Du slipper også vedlikeholdsutgifter til solskjermingen, sier han.

– Som regel er utvendig solskjerming billigere i byggeperioden. I løpet av en 10-årsperiode gir derimot elektrokromatisk glass som regel bedre økonomi, fortsetter han.

Bærekraftig aluminium

H-Fasader Glassteam bygger alle aluminiumsprofilene selv. Det gir svært stor fleksibilitet – og førstehånds forståelse for hva som er mulig å få til.

Også miljøregnskapet leverer Glassteam H-fasader godt på, ifølge Slydahl. Ikke bare er Fredrikstad-bedriften miljøsertifisert. Den bruker også så miljøvennlige materialer som mulig i produksjonen.

– Aluminium er et svært resirkulerbart materiale, og vi bruker så mye resirkulert aluminium som overhodet mulig. Til profilene våre brukes ofte 75 prosent resirkulert. Det er det maksimale som er mulig i dag. Aluminium har rett og slett så lang levetid at det ikke fins nok skrapaluminium i verden til å levere 100 prosent, sier han.

Siden alt av fasade-, tak-, dør- og vindusløsninger formes og bygges i Fredrikstad, er elementene også kortreiste, noe som kommer godt med i miljøregnskapet til kundene.

– Når vi prosjekterer og produserer alt selv, kan vi også snu oss raskt hvis det blir endringer i prosjektet, sier Slydahl.

Om H-fasader Glassteam
  • Norges største leverandør av vindu, dører, glassfasader, takløsninger og elementfasader i aluminium.
  • Hovedkontor i Fredrikstad, med et stort kompetansemiljø av ingeniører.
  • Totalt cirka 100 ansatte og omsetning på rundt 200 mill.
  • Entreprenøravdelingen leverer til næringsbygg og offentlige kunder, mens en egen boligavdeling leverer til boligmarkedet.

Les også

Tema:
Innovasjon
Om få år vil flyfrakt av fersk fisk høyst sannsynlig være historie. Da vil Fredrikstad Seafoods’ teknologi og kunnskap
Tema:
Innovasjon
Helfo kontroll har 100 prosent treff i sakene sine. Likevel har de fått støtte fra Forskningsrådet for å bli
Tema:
Teknologi
I Fredrikstad ligger to av Norges mest avanserte simuleringssentre for helsearbeidere nesten vegg i vegg. Sentrene brukes også til