Ny teknologi kan spare naturen for flere tonn plastavfall
Som prosjektleder i Fredrikstad-selskapet NXTech er Hans-Erik Sand til enhver tid involvert i flere spennende innovasjonsprosjekter.
Tema:
Innovasjon

Ny teknologi kan spare naturen for flere tonn plastavfall

Hvert år bruker det norske forsvaret 15 millioner såkalte «rødfis». Nå har Fredrikstad-bedriften NXTech utviklet en elektronisk erstatning sammen med Green Ammo– bedre for både miljøet og treningsutbyttet.

Alle som har vært i militæret kjenner til «rødfis». Løsammunisjonen blir brukt i både trening og militærøvelser for å gi soldatene lyden og følelsen av å skyte – uten fare for å skade hverandre.

Løspatronene inneholder tennhette og er laget av rød plast.

Og akkurat det sistnevnte er problemet. Hvert år bruker forsvaret rundt 15 millioner slike rødfis bare i Norge. Det betyr at ganske mange små, røde plastbiter blir liggende igjen i naturen, selv om soldatene rydder etter seg så godt de klarer.

Totalt blir det trolig liggende igjen flere tonn slik plastavfall i naturen – hvert år, ifølge Forsvarets Forum.

NXTech
De 33 ansatte i NXTech har spisskompetanse i en rekke fagfelt innenfor teknologiutvikling.

Null plast – og bedre trening

Nå kan rødfisen – og plastforsøplingen – bli historie. NXTech i Fredrikstad har nemlig utviklet sammen med Green Ammo, en elektronisk etterfølger basert på blåtann-teknologi.

I tillegg til miljøgevinsten vil løsammunisjonen E-blanks også gi soldatene en mer realistisk opplevelse av hvordan det er å skyte med ekte ammunisjon.

E-blanks gir nemlig både realistisk rekyl – «slaget» mot skulderen idet skuddet avfyres – og realistiske smell. Det er også mulig å legge inn typiske feil, som klikk, patroner som kiler seg fast, og liknende slik at soldatene også får trent på ulike situasjoner.

– Nå er produktet i testfasen, og både det norske og amerikanske forsvaret er i gang med testing, forteller Hans-Erik Sand, som har vært prosjektleder for test og produksjon hos NXTech.

Vi mangler aldri spennende arbeidsoppgaver

Han legger til at testfasen kan avdekke behov for enkelte justeringer av teknologien, først og fremst i reelt miljø der soldatene bruker systemet med blant annet eksponering av kulde, varme, fuktighet og gjørme.

– Dette er vanlig i nesten alle produktutviklinger vi gjør for våre kunder, forteller Sand.

Hans-Erik Sand i NXTech med Green Ammos E-blanks
E-blanks kan påmonteres Forsvarets vanlige våpen på kort tid. Her demonstrerer Hans-Erik Sand hvordan det gjøres.

Produktutvikling på oppdrag

NXTech har utviklet E-blanks på oppdrag fra selskapet Green Ammo. Det er slik de 33 ansatte i Fredrikstad-bedriften alltid gjør det.

I tillegg til miljøgevinsten vil løsammunisjonen E-blanks også gi soldatene en mer realistisk opplevelse av hvordan det er å skyte med ekte ammunisjon.

Selskapet er spesialisert på å utvikle produkter på oppdrag, og kan kjøre hele prosessen fra ídé til ferdig produkt. De tilbyr også hjelp til sertifisering av produktene og å identifisere rett produsent som kan sette det i masseproduksjon.– Vi jobber til enhver tid med 20–30 ulike prosjekter for cirka like mange kunder, opplyser Sand.

Han legger til at kjernekompetansen i NXTech er hardware- og softwareutvikling, og at selskapet også kan påta seg prosjektledelsen av utviklingsjobbene.

NXTech har utviklet produkter og løsninger på oppdrag fra en rekke store selskaper, som Fjordkraft, Sintef, Høiax, Samsung, Lego og Sony.

Stort spenn i oppdragene

Med spesialister innenfor flere tekniske fagfelt og 15 år i markedet får Hans-Erik Sand og kollegene bryne seg på svært varierte oppdrag.

Det siste året har de blant annet utviklet både maskinvaren og softwaren til den nye smart-varmtvannstanken til Fredrikstad-bedriften Høiax, Høiax Connected, som kan optimalisere strømforbruket ut fra strømpris og ditt eget forbruk.

– Vi er også partner i flere forskningsprosjekter i EU-regi, blant annet om sensorikk og kommunikasjon i fremtidens autonome kjøretøy. Så vi mangler aldri spennende arbeidsoppgaver, smiler Sand.

Om NXTech
  • Fredrikstad-bedrift som utvikler ideer til produkter på oppdrag for kunder i inn- og utland.
  • Har et høyt kvalifisert team av spesialister innen ulike fagfelt, med hovedkompetanse innen hardware- og softwareutvikling.
  • På kundelisten står alt fra startups til etablerte selskaper som Fjordkraft, Sintef og Høiax. Har tidligere også jobbet for bl.a. Samsung, Lego og Sony.
  • Kan stå for hele prosessen fra konseptidé til å hjelpe til med sertifisering og kvalifisering av leverandører.
  • Etablert i 2008 og har 33 ansatte.

Les også

Tema:
Teknologi
Optiske sensorer og presise trykkluftkanoner må til for å gjøre din og min søppel om til verdifulle råstoffer.
Tema:
Innovasjon
På det lille bryggeriet Nøisom i Fredrikstad har de satt seg et hårete mål. De skal utvikle en helt
Tema:
Øra relatert
Selv uten tiltak er Borg Havn i Fredrikstad en del av løsningen for å kutte i klimagassutslippene. Like fullt