– At Fredrikstad er en tech-by, finnes det liten tvil om!
Lars Emil Skrimstad Knudsen fra styringsgruppen introduserer opplegget for kvelden. Foto: Privat
Tema:
Teknologi

– At Fredrikstad er en tech-by, finnes det liten tvil om!

AI, VR og 3D sto på programmet på på Fredrikstad Tech Communitys første samling. «Den av gikk av med et smell,» skriver Magnar Wium.

Dette innlegget er skrevet av Magnar Wium, utvikler/arkitekt i Enabler, og ble først publisert på Kode24

Kunnskapsdeling og et ønske om å forstå ny teknologi sitter i DNA-et til utviklere.

Få bransjer har en så lang historikk og kultur for sosiale samlinger der fokus er å lære og å lære bort teknologi på fritiden. Vi vet alle hva som kom ut homebrew på 70-tallet og «hacker»-kulturen som oppsto rundt de første datamaskinene på MIT enda tidligere.

Nå brygger det opp til noe igjen, og denne gang er hverken Boston eller Bay Area stedet. Denne gang er det det Glommaregionen som koker av flinke folk og entusiasme for spennende teknologi.

Nystartet «meet up»

Magnar Wium
Magnar Wium. Foto: Privat

I oktober 2022 hadde Fredrikstad Tech Community sin første samling. Grunnleggerne hadde sett seg lei på å dra til Oslo for å få faglig påfyll og ville sjekke ut om en egen tech «meet up» var bærekraftig i byen.

Fredrikstad Tech Community skal være en arena for alle i Fredrikstad-regionen som er opptatt av IT. Her skal vi utveksle kunnskap og diskutere IT og teknologi uavhengig av tilhørighet.

Det var ikke et sekund for tidlig! Første samling gikk nemlig av med et smell. Fullt hus med nesten 60 deltakere og euforisk stemning. Oppslutningen har vært stigende og større lokaler ble nødvendig. Til tredje runde møttes 100 entusiaster i Høgskolen i Østfolds lokaler i Fredrikstad.

Temaene denne gangen traff ytterpunktene av hva som er mulig med software i dag, nemlig AI, VR og avansert 3D-simulering i nettleseren.

Høgskolen «bjudar på»

Instituttleder for informasjonsteknologi og kommunikasjon ved Høgskolen, Monica Kristiansen, åpnet kvelden med å presentere mulighetene for å ta en mastergrad i computer science ved Høgskolen i Østfold.

Avansert 3D-simulering i nettleser

Neste ut var Stian André Haugrim fra Spacio.ai. Den tidligere arkitekten – av bygninger og ikke IT – som er selvlært utvikler, viste hvor utrolig bra avansert 3D-grafikk har blitt i nettleseren.

Sammen med to andre grunnleggere har Haugrim bygget et fullintegrert modellerings- og simuleringsverktøy for planlegging av byområder.

«Det du ikke vet at du ikke kan, vil ikke legge begrensninger på deg. Vi kjører bare på. Det er nok dette som har gjort at vi har fått til mye på kort tid,» sa den entusiastiske gründeren mens han i over 60 frames i sekundet demonstrerte hvordan hans løsning fikser oppgaver som tidligere krevde hopping mellom flere tungrodde verktøy. Alt rett i nettleseren.

Asynkronitet gjennom web workers var et nøkkelord i hans design. Samtlige i salen fikk lyst til å gå rett hjem å prøve Three.js som plattformen er bygget på.

Fuck the Meta-verse

I «Et stort cluster fuck» omtaler Jan-Erik Vinje fra OnSiteViewer/ OpenARCloud faren ved feil anvendelse av AR, eller utvidet virkelighet. Han var ikke nådig i sin dom over Metas kontroversielle forretningsmodell, kjent som «overvåkingskapitalisme», som gjør et ellers lovende teknologiområde til en risiko for brukerne.

Han var forøvrig en fest på scenen. Historien til Jan-Erik kick-startet en forrykende reise gjennom de dystopiske sidene med Meta-verse.

Han landet oss trygt og med fremtidshåp gjennom interoperabilitet og åpne standarder som han er både en forkjemper for og bidragsyter til. Jan-Erik dro publikum inn i store spørsmål slik som liv i universet, og på dette tidspunktet var det såpass mye Pepsi Max innabords at eksistensiell angst begynte å bre seg i publikum.

Norsk gran og avansert AI

Da var det godt for en gjeng Østfoldinger å gå over til Martin F. Lies historier fra bak fabrikkmurene på Borregaard.

Borregaard har vært hjørnesteinsbedriften i området, og i dag er den tradisjonsrike bedriften verdensledende innen foredling av trevirke til ulike produkter. Her samles enorme mengder sensordata og målinger. Lie gikk gjennom en rekke caser hvor det er anvendt kunstig intelligens i bedriften. Borregaard benytter bl.a maskinlæring til kvalitetskontroll på cellulose ruller.

Lie hadde også nylig utnyttet Høgskolens i Østfold tilbud om å ta mastergrad ved siden av jobb. Dette hadde blitt til et spennende AI-prosjekt for å predikere produktkvalitet med stor nøyaktighet.

Hololens integrert med teams

Kvelden ble rundet av med heftige demoer og praktiske eksempler på hvordan HoloLens allerede i dag benyttes til alt fra operasjoner til fjernundervisning.

Dette stod Microsoft Mixed Reality MVP og fagansvarlig i Sopra Sterias VR/AR-avdeling, Scott Leaman, for.

Vi lever i fremtiden når Office er integrert med AR, det var følelsen salen satt igjen med etter showet til australieren.

Bare starten

At Fredrikstad er en «tech-by» finnes det liten tvil om. Her ser vi frem til fortsettelsen.

«Disse samlingene har virkelig bekreftet at det finnes mange talentfulle mennesker og spennende selskaper i dette området. Veldig gøy å kunne få inspirasjon, faglig påfyll og møte likesinnede lokalt,» sa Kenneth Nordum, som var en av de mange deltakerne denne kvelden.

Les også

Tema:
Teknologi
Også bedrifter som ikke er pålagt å følge ISO-standarder, bør jobbe som om de er det. Ellers risikerer de
Tema:
Teknologi
4,5 millioner nordmenn bruker tjenestene Lars Gunnar Tiben leder utviklingen av – 250 ganger i året. Nå drømmer han
Tema:
Innovasjon
Perfekt timing og smart produkt har gitt en drømmestart for gründereventyret til Tidbit-skaperne Emil Oliver Hamborgstrøm og André Lier