– Det er ikke bankranere lenger, det er smarte folk som lurer deg på nett
For Lars Gunnar Tiben er Fredrikstad definitivt stedet å bo – med fantastiske sykkelmuligheter og en pendlervei han kaller «kvalitetstid».
Tema:
Teknologi

– Det er ikke bankranere lenger, det er smarte folk som lurer deg på nett

4,5 millioner nordmenn bruker tjenestene Lars Gunnar Tiben leder utviklingen av – 250 ganger i året. Nå drømmer han om å gjøre BankID enda tryggere og bedre.

– Vi er nasjonalgullet, BankID og BankAxept, sier Lars Gunnar Tiben.

51-åringen har tatt en pause på hjemmekontoret i Fredrikstad for å snakke om teknologi og hjembyen – og et sett fritidsinteresser som spenner over alt fra stisykling til sær norsk trashmetal.

Men først må han selvfølgelig utdype hva han mener med at arbeidsgiveren, selskapet med det kronglete navnet BankID BankAxept AS og den langt mer lettbeinte merkevareplattformen STØ, er «nasjonalgullet».

Du kan gifte deg og skille deg og kjøpe hus med BankID

– Oppdraget vårt er å gi en knirkefri hverdag for nordmenn og bunnsolide løsninger. Hvis nettet er nede, kan du fortsatt betale med oss. Det kan du ikke med utenlandske løsninger. Og det er viktig hvis det skulle oppstå en nasjonal krise, forklarer han og legger til:

– Uten BankID så stopper mye opp for folk flest.

Lars Gunnar Tiben
Metalmusikk, sykling, klokker … Lars Gunnar Tiben har stort spenn i interessene utenom jobb.

Pendlertiden er kvalitetstid

  Fem kjappe om Lars Gunnar Tiben

 • Hvorfor ble det Fredrikstad?
 • Jeg er født og oppvokst her, på Kråkerøy og har bodd her hele livet bortsett fra ti år i Oslo. Kona mi er også herfra selv om vi traff hverandre i Sydney. I tillegg trakk det å selge leilighet i Oslo og kjøpe enebolig her.
 • Hvordan havnet du i techbransjen?
 • Jeg startet med digitalteknologi og basiselektronikk og skjønte etter hvert at jeg forsto alt som skjedde inne i en datamaskin, men at jeg ikke kunne bruke den.
 • Hva bruker du Fredrikstad til?
 • Byen er en storby med småbykvaliteter. Du kan oppleve alt: Kafeer, restauranter og gode puber, og fantastiske badestrender. Hvaler er en perle hvor du både kan bade og sykle og padle kajakk og SUP. Og så bor jeg helt inntil marka og kan stisykle på noen av Norges fineste svaberg.
 • Hvordan er pendlerlivet?
 • Helt greit så lenge toget er i rute. Jeg får jobbet og blir ferdig med oppgaver eller kan bruke tiden på ting jeg liker. Jeg er ikke så snakkesalig på toget. Men sånn er de fleste pendlerne. Vi er i «sonen».
 • Hvordan er techmiljøet i Fredrikstad?
 • Kjempebra. Byen har en rekke spennende selskaper som utvikler smarte ting. Jeg følger ikke så mye med som jeg ønsker, men får med meg en god del. Og jeg skal prøve å bli med på flere meetups.
Jobbtittelen hans er «leder for verdiøkende tjenester i BankID». Det betyr at han leder utviklingsteamene som utvikler selskapets nye tjenester. Og at han tre til fire dager i uka står opp klokken 06 for å sykle til Fredrikstad stasjon og pendle til kontoret i Oslo.

– Så lenge Vy er i rute, er togreisen kvalitetstid. Jeg føler at jeg vinner tre timer i døgnet på å pendle, fastslår han.

Før han begynte i BankID, jobbet han blant annet i selskapet bak 90-tallets største nettleser Netscape, Sun Microsystems som utviklet programmeringsspråket Java, Dell Software og det norske startupeventyret ForgeRock.

BankID høres litt trått ut til sammenligning?

– Hehe, de fleste forstår ikke hvor spennende det er. Det som virkelig motiverer meg, er å bli den nye lommeboka til folk. Vi skal lage prosessene som oppleves smidige selv om det ligger et stort byråkrati og sikkerhetssystem i bunn, begynner Lars Gunnar.

– Svindel er økende, og vi skal være med og løse det samfunnsproblemet. Det er ikke bankranere lenger, det er smarte folk som lurer deg på nett. I fjor gikk én milliard kroner ut av bankene etter svindel. Arbeidet med antisvindel er noe av det viktigste vi gjør, der bruker vi både kunstig intelligens og mønstergjenkjennelse, fortsetter han.

Mener rosen er fortjent

Tallenes tale forteller at Lars Gunnar Tibens tropper gjør mye riktig.

Hvert år benytter Norges 4,5 millioner BankID-bruker i gjennomsnitt innloggingstjenesten 250 ganger – og de kan bruke den til å logge seg inn på hele 7500 brukersteder.

Dere får ekstremt mye ros. Ifølge Regjeringen var BankID «en sentral faktor i Norges vellykkede håndtering av koronapandemien» og DN skriver at BankID sammen med ID-porten «har bidratt til at Norge er et av de mest digitaliserte samfunnene i verden»?

– Det er faktisk riktig. Vi har et kjempefortrinn i Skandinavia fordi det ligger en tillit i bunn. Hvis du har fått e-id fra én bank, kan du gå rett til en annen bank og låne 10 millioner kroner – uten at den banken må gjøre en ny Know Your Customer-prosedyre. Du kan gifte deg og skille deg og kjøpe hus med BankID, svarer Lars Gunnar.

Selv om han jobber med tech, elsker Lars Gunnar mekaniske klokker. – Det er nesten zen å lytte til klokka som tikker.

Drømmer om ekte biometri

For at hans tjenester fortsatt skal nyte folks tillit, er de avhengige av to ting: De må være enkle å bruke. Og de må være sikre.

– Vi jobber mye for å få ekte biometri på toppen. Min idé er at du skal kunne bruke ansiktet ditt til å identifisere deg raskt, sier han og presiserer:

– Jeg snakker ikke om at du blir gjenkjent på gata. Men at du med samtykke gjør en aktiv handling og at du selv bestemmer når den skal brukes.

Lars Gunnar Tiben

I fjor gikk én milliard kroner ut av bankene etter svindel. Arbeidet med antisvindel er noe av det viktigste vi gjør

Hvordan løser dere da deepfakes-problematikken?

– Deepfakes er kjempeskummelt. Der jobber vi med gode partnere. I appen ligger blant annet verdens første sertifiserte løsning for å identifisere deepfakes, samt en masse som jeg ikke får lov til å snakke om, svarer han og nevner alt fra blodgjennomstrømminger til farger i ansiktet.

Lars Gunnar Tiben står bak Norges mest brukte tidtakingssystem for BMX-sykling. Selv trives han best på sti.

Oppfordret til å satse for seg selv

Selv om han elsker jobben, rekker Fredrikstad-mannen med det lange skjegget å gjøre svært mye også på si.

– Jeg tuller med sjefen og gjengen på jobb med at «jeg jobber fra 08–16 og fra 16–08. Jeg er glad i å jobbe og skal jobbe så lenge jeg kan. Nå er jeg 51, jeg håper jeg skal jobbe i minst 30 år til, smiler Lars Gunnar.

Han konstaterer at han er en mann med «ganske mange allsidige interesser».

Sammen med tre kamerater driver han blant annet Youtube-kanalen «HEL prekær metal» om musikken de elsker og alt rundt. Det vil si alt fra sære norske trashmetalband til tematikker som «Er det OK å ha på seg spandex-bukse når du er over 40?»

– Her spiller vi låter vi selv liker og fremsnakker den musikken vi mener fortjener mer spilletid. Rett og slett all type metal fra metal-heads, smiler han.

I tillegg elsker han kunsten rundt det å måle tid. Han har rett og slett klokkedilla. Sammen med blant andre Kristopher Schau og Steinar Sagen er han faktisk ambassadør for det norske klokkemerket Radium.

– Her snakker man renspikka klokkeglede som fokuserer på å lage klokker av beste kvalitet, til en rimelig pris, med kun de beste råvarene og håndverket som er tilgjengelig, beskriver han.

I tillegg er han engasjert i sykling og var en stund leder for Gressvik BMX. Nå har sønnene satt sykkelene i boden og Lars Gunnar Tiben er ute av styret i klubben. Men han har fortsatt en svært viktig finger med i sporten.

Sammen med en annen BMX-pappa fra Fredrikstad, Oddvar Grønning i TGS, utvikler og driver han tidtakingsprogrammet OneBMX, som nesten samtlige BMX-klubber i Norge bruker for å få tidtaking ned på 1000-delssekundet i hver sving under trening. De to driver det lille software selskapet TimeYouRight AS.

– En investor snakket om at vi burde videreutvikle konseptet og satse internasjonalt, Men da blir det fort en primærjobb i stedet for moro. Jeg liker å holde det til noe jeg gjør ved siden av, hvor jeg kan utnytte det jeg driver med i BankID, sier Lars Gunnar Tiben.

Og legger til at han fortsatt sykler selv også, men da helst stisykling.

– Sist jeg tittet på vekta, tydet den på at jeg burde ha syklet litt til. Du får til det du har lyst til. Min utfordring er at jeg har lyst til så mye.

Om Lars Gunnar Tiben
 • 51 år, bosatt i Fredrikstad.
 • Gift og har to barn.
 • Leder for verdiøkende tjenester i BankID BankAxept AS.
 • Utdannet bachelor i informatikk ved Høgskolen i Østfold etter toårige studier i mikroteknologi og datateknikk.

Les også

Tema:
Industriparken
Én industriell gigant og én vekstrakett. Fredrik Andresen fikk med seg akkurat de partnerne han ønsket til satsingen Hydrovolt
Tema:
Teknologi
Neste gang du skal ut å fly, kan det være at flykapteinen har gjort simulatortreningen med teknologi fra Fredrikstad.
Tema:
Industriparken
Et nytt, høyteknologisk 100-millionersanlegg i Fredrikstad vil gi Norge kortreist tilgang til resirkulert aluminium – og mindre transport til