3 grunner til at plast er bedre enn sitt rykte
Stein Dietrichson mener at verdens plastproblemer bør løses - i stedet for å slutte å bruke plast.
Tema:
Teknologi

3 grunner til at plast er bedre enn sitt rykte

Plastingeniør Stein Dietrichson vil bruke sine siste arbeidsår på å rydde opp. Men å få helt slutt på plasten, det vil han ikke.

Gründeren av konsulentselskapet Re-Turn mener at handelsstanden og forbrukernes fokus på å bytte ut plastbæreposer mot papirposer, er negativt for miljøet.

Papirposen må brukes 40 ganger for å gi et like lite miljøavtrykk som papirbæreposen, hevder han i podkasten Lørn.tech.

– I tillegg er det dårlig sport å gå på polet med en papirpose i regnvær, konstaterer han lakonisk i samtalen med programleder Silvija Seres.

I podkasten gir Stein Dietrichson også en rekke andre grunner til at plast er langt bedre enn sitt rykte – så lenge den blir riktig håndtert etter bruk.

Kan plasten brennes?

Silvija Seres og Stein Dietrichson
Silvija Seres og Stein Dietrichson.

Visste du for eksempel at to av de mest vanlige emballasjeplasttypene kan brenne dobbelt så rent som vanlig ved, så sant du blander plasten med fiber?

Fredrikstad-bedriften snakker nå med teknologibedriften Prediktor i samme by for å lage en enkel «pistol» som raskt forteller om plasten kan brennes, kun ved å skanne den, opplyser Re-Turn-gründer Dietrichson.

Han minner også om at plastemballasjen rundt for eksempel slangeagurk er nyttig.

– Plastemballasjen gir maten betydelig lengre holdbarhet. Dermed gjør den at butikkene i dag kaster mye mindre mat enn de burde ha gjort for noen år siden, sier han.

Vil rydde opp

Plastens mange gode egenskaper gjør den tredje generasjons plastingeniøren likevel ikke blind for at verden har et plastproblem. Re-Turn deltar blant annet i et forskningsprosjekt som ser på mulighetene til å resirkulere herdeplast.

– Min generasjon har bragt plast inn i hverdagen vår. Nå må vi rydde opp etter oss. Det her jeg tenkt å bruke de siste årene av yrkeskarrieren min på, sier han.

Om Re-Turn
  • Konsulentselskap som driver forskning og utvikling innen polymer og kompositter, både med og uten nanoteknologi.
  • Etablert i 1998 med hovedkontor i Fredrikstad.

Les også

Tema:
Teknologi
De ansatte i Goodtech tar gjerne på seg hjelm og verneutstyr for å følge opp kundene. Samtidig lever teknologiselskapet
Tema:
Teknologi
Fredrikstad-selskapet Showfabrikken har gått fra showproduksjon til animasjonsproduksjon, e-læring og livestreaming – og vokst seg store.
Tema:
Teknologi
Den samme teknologien som lar deg betale for kaffen ved å holde mobilen mot en sensor, kan snart brukes