– Teknologi gir varmere hender i Helse-Norge
Billigere teknologi gir nye muligheter for Helse-Norge, påpeker Dignio-sjef Lars Christian Dahle.
Tema:
Innovasjon

– Teknologi gir varmere hender i Helse-Norge

Korte hjemmesykepleie-besøk for å gjøre målinger pasienten kan ta selv, bør effektiviseres bort, mener Dignio-sjef Lars Christian Dahle.

Dahles selskap Dignio utvikler teknologi for å erstatte mange av hjemmesykepleiens oppgaver. Og han mener – stikk i strid med hva mange i helsevesenet umiddelbart tenker – at økt bruk av teknologi i helsevesenet vil gi mer varme hender i Helse-Norge.

– I dag er det mange kalde hender i norsk hjemmesykepleie. For hjemmesykepleierne holder på et kaldt ratt hele dagen, sier Lars Christian Dahle i podkasten Lørn.tech.

Lar pasientene klare seg selv

Lars Christian Dahle og Silvija Seres
Lars Christian Dahle og Silvija Seres.

Fredrikstad-selskapets løsninger gjør at kronisk syke pasienter i mye større grad kan klare seg selv. De får apparatur som måler de viktige parameterne for sin sykdom – hjemme – og en iPad til å rapportere målinger og symptomer. Dermed kan legen følge med på pasientene uten at helsepersonell må reise ut.

– Det som skjer i dag, er at hjemmesykepleierne skal på 10–12 hjemmebesøk om dagen. Det de bruker dagen på, er altså å sitte i bil og kjøre. Vår teknologi gjør at de er på færre besøk, og får mer tid til pasienten når de kommer, sier Dahle.

Mange kronisk syke

Dignio-sjefen legger til at lite av helsevesenets hverdag går ut på å stille diagnoser. I stedet går det meste av ressurser til å følge opp kronisk syke.

– Diagnosen får du fastsatt én gang. Og om du får en diagnose, skal du helst kunne leve best mulig med den diagnosen. I de fleste industrialiserte land går 70–75 prosent av helsebudsjettet til kronisk syke, sier han i podkasten.

Her kan du lese mer om Dignios resultater.

Om Dignio
  • Velferdsteknologi-selskap etablert i 2010 etter et 20 måneders pilotprosjekt.
  • Utvikler programvare som gjør det trygt å ha tilsyn med eldre og kronisk syke på en helhetlig måte – på avstand.
  • Systemet gir svært gode resultater, med bl.a. færre sykehusinnleggelser og fornøyde pasienter og pleiere.

Les også

Tema:
Teknologi
Brynild Gruppen i Fredrikstad vil at sensorer og ikke fysiske stengsler skal styre sine fleraksede roboter.
Tema:
Industriparken
Hvis forskningsprosjektet LOUISE lykkes, vil vi være nærmere en CO2-fangstmetode som er billigere og mer effektiv enn dagens kommersielle
Tema:
Forskning
Biobe i Fredrikstad er allerede store på rensing av svoveldioksid (SO2). Nå satser bedriften stort på å finne de