5 tips når du skal implementere nytt IT-system
Bent Hansen (t.v.) og Hans-Morten Anonsen startet WiCan sammen i 2003.
Tema:
Teknologi

5 tips når du skal implementere nytt IT-system

Gode IT-systemer er bare halve nøkkelen til å lykkes med digitalisering. Bedriften må også klare å ta systemene i bruk. Her er WiCan-gründer Bent Hansen Widnes’ fem råd til bedrifter som skal ta i bruk et nytt IT-system.

1. Analyser utfordringene

Det er viktig å starte fra bunnen av. Spør deg selv hva som ikke virker med dagens løsninger, og hvordan du tror at IT vil løse problemet. Gjør problemet målbart slik at du tydelig kan følge opp og måle endringer. På denne måten gjør du det mulig å bedømme om ditt nye IT-system fungerer eller ikke.

2. Lag en plan – og lær opp de ansatte

Når du har valgt et system, må du lage en plan for hvordan selskapet skal installere det. Dette bør skje trinnvis. Tren opp de ansatte, men helst uten tunge håndbøker i papirform. Et hjelpesenter og digitalt opplæringsmateriell gir dem tilgang til riktig informasjon uten store ulemper. Pass på at personalet er opplært og føler seg trygge i systemet før det lanseres.

3. Bruk tid på implementeringen

Det er lett å bli utålmodig. Du vil jo gjerne se resultater allerede i morgen. Du må imidlertid være forberedt på at det vil ta litt tid før det nye systemet gir effekt. Det er aldri noen god idé å fremskynde overgangen til det nye systemet. La det ta tid, slik at de ansatte lærer det skikkelig underveis.

4. Få med medarbeiderne

Åpenhet er viktig på alle nivåer i selskapet, og ikke bare når det gjelder å implementere nye systemer. Når det gjelder IT-løsningen, er det viktig at de ansatte forstår hvorfor dere går over til et nytt system, og hva det vil føre til. Hvis du klarer å overtale dine ansatte til å virkelig like endringen, vil prosjektet lykkes!

5. Deleger ansvar til de ansatte

Legg til rette for at systemet blir en suksess. Det siste du ønsker er at det lanseres med dunder og brak for så å forvitre. Gi de ansatte et kollektivt ansvar for implementeringen, og velg et team som skal sikre at systemet fortsetter å være vellykket i det lange løp. Uten god forankring og medarbeidere som har ansvar for oppfølging, kan resultatet fort bli at ingen tilpasser seg det nye systemet og at selskapet faller tilbake til sin gamle arbeidsform.

Artikkelen er en redigert utgave av et innlegg på WiCans egen blogg.

Les også intervjuet med WiCans daglige leder Hans-Morten Anonsen.

Om WiCan Gruppen
  • Leverer økonomi- og datatjenester til små og mellomstore bedrifter.
  • Tilbyr spesialtilpassede løsninger for alt fra fakturering, lønn, IT-løsninger, økonomisk administrativ programvare (ERP), driftstjenester og vedlikehold av servere til økonomisk rådgivning.
  • Hovedkontor i Fredrikstad, men har også kontorer i Halden og Larvik.
  • Har til sammen 24 ansatte.

Les også

Tema:
Teknologi
Multiconsult er kåret til Norges tredje mest attraktive arbeidsplass for ingeniører, og de ble rangert som nummer fire blant
Tema:
Teknologi
Fra hjemmekontoret i Fredrikstad konstaterer Steinar Frølandshagen at OBOS-medarbeiderne har enorm evne til omstilling. Og det samme kan
Tema:
Teknologi
4,5 millioner nordmenn bruker tjenestene Lars Gunnar Tiben leder utviklingen av – 250 ganger i året. Nå drømmer han