Selv om Armand Åsheim (i midten) er sjefen, sitter han i samme åpne landskap som resten av multiconsulterne i Fredrikstad. Det bidrar til godt miljø og samhold.
– Spennende arbeidsoppgaver er det viktigste for attraktivitet
Multiconsult er kåret til Norges tredje mest attraktive arbeidsplass for ingeniører, og de ble rangert som nummer fire blant ingeniørstudenter.
– Det er klart at det er viktig å være en attraktiv arbeidsgiver, både blant studenter og folk som allerede er i jobb, sier Armand Åsheim, som er direktør i Multiconsult Østfold.
Selskapet han er regionleder i, har nok en gang fått topplasseringer på Universums kåring av Norges mest attraktive arbeidsgivere. I 2022 kom selskapet på tredjeplass blant ingeniører og teknologer, og fjerdeplass blant studenter innenfor samme fagfelt.
Stor vekst i flere år
Attraktiviteten kommer godt med for kontoret Åsheim leder. De siste syv årene har Multiconsult i Fredrikstad mer enn doblet antall ansatte, fra 73 til 156. Bare i løpet av 2022 har 25 nye medarbeidere tatt plass i de nyoppussede lokalene langs bryggepromenaden i Fredrikstad.
Armand Åsheim i Multiconsult.
– Her fra Fredrikstad jobber vi med alt fra elektrifiseringen av norsk sokkel og karbonfangst til samferdselsprosjekter som flytebroen over Bjørnafjorden.
Selv om vi og mange bedrifter i Norge sliter med å få tak i riktig kompetanse innen en del områder, er det ikke umulig, konstaterer Åsheim.
– Vi får det til. Så helt håpløst er det ikke, kommenterer han og legger til at de gjennom organisasjonen Must jobber målrettet mot studentene på byens høyskole. Det gir store søkerbunker til både faste stillinger og sommerjobber.
Også å beholde dagens medarbeidere er en oppgave som blir tatt på alvor på kontoret.
– Utvikling av folk og rekruttering er hovedoppgaver for alle lederne våre. Vi ønsker jo å vokse. Da er det svært viktig å beholde dem vi har. Det hjelper jo lite å ansette 20 nye hvis 20 andre slutter, sier han.
Nyoppussede lokaler sentralt beliggende i Fredrikstad gir gode arbeidsforhold for Armand Åsheim og kollegaene i Multiconsult.
Arbeidsmiljø og gode prosjekter
Selv anser han to faktorer som essensielle for å tiltrekke og beholde de beste hodene: Arbeidsmiljø og utviklingsmuligheter.
– Vi har nyoppussede, lyse lokale med flott utsikt over elva og Fredrikstad. I tillegg gjør vi en del sosiale tiltak. Våre egne undersøkelser viser at vi har et godt arbeidsmiljø, begynner han og fortsetter:
Heidi Mohn Nilsen i Multiconsult.
– Det aller viktigste er likevel å tilby de ansatte spennende prosjekter. Da får de utviklingsmuligheter og kan lære noe nytt. Før trodde jeg at du måtte sende medarbeiderne på kurs for at de skulle lære noe. Nå vet jeg at de lærer mye bedre gjennom prosjektene de jobber med.
Heidi Mohn Nilsen bekrefter at hun og de andre ansatte i Fredrikstad får utfordrende og inspirerende arbeidsoppgaver.
I løpet av sine ni år i Multiconsult Fredrikstad har hun gått gradene fra prosjektmedarbeider til å bli prosjekteringsleder innen sitt ønskeområde: Tverrfaglige prosjekter innen elektrifisering for Statnett. I år har det resultert i nominasjon til prisen Årets kraftkvinne.
– Vi får gode muligheter til å jobbe med det vi har lyst til. Og vi kan jobbe på kryss og tvers i hele Norge. Det er inspirerende, sier Mohn Nilsen.
Armand Åsheim og Heidi Mohn Nilsen mener at spennende arbeidsoppgaver er pri én for å få en attraktiv arbeidsplass.
Oppdrag i hele Norge
Armand Åsheim legger til at Fredrikstad-kontoret har et vidt spenn i prosjektene – og at de slettes ikke er begrenset til Fredrikstad-området.
De siste syv årene har Multiconsult i Fredrikstad mer enn doblet antall ansatte.
– Her fra Fredrikstad jobber vi med alt fra elektrifiseringen av norsk sokkel og karbonfangst for blant andre Aker BP og Equinor til samferdselsprosjekter som flytebroen over Bjørnafjorden og Multiconsults største enkeltprosjekt noensinne: Sotrasambandet, sier han.
Selv var han oppdragsleder for skisseprosjektet til både Deichmann bibliotek og Munchmuseet i Bjørvika før han fikk rollen som direktør.
God lunsj og god stemning preger konsulenthuset i sterk vekst.
– Vi og de er ganske like. Men vi har noen ulikheter, sier Armand Åsheim.
– Ulikheten går først og fremst ut på at vi er regionalt organisert. Det betyr at ledelsen for Fredrikstad-kontoret sitter her, sier han.
– Og sjefen er deg?
– Ja, bekrefter han.
– Selv om Armand er sjefen, sitter han i samme landskap som oss andre. Det gjør at vi er kollegaer, og del av det samme gode arbeidsmiljøet, skyter Heidi Mohn Nilsen inn.
Gyprocs gipsplatefabrikk i Fredrikstad har elektrifisert hele produksjonen. Ombyggingen sparer årlig 23.000 tonn CO2, tilsvarende årsutslippene fra 14.000 bensinbiler.
Hydrovolt i Fredrikstad er størst på gjenvinning av elbilbatterier i Europa. - Vi har alle muligheter til å bli en gigant i global målestokk, sier fabrikksjef Tom Christian Lervik.