Endrer hele måten å tenke miljødokumentasjon på
LCA-verktøyet kan brukes i en rekke bransjer. Her ser Trond Edvardsen og leder for rådgivning Mie Vold på grafer med miljøregnskap for et areal med flere bygg.
Tema:
Innovasjon

Endrer hele måten å tenke miljødokumentasjon på

Fredrikstad-bedriften LCA.no har laget en «gamechanger» for miljødokumentasjon for bedrifter. Det har gjort selskapet til en av Norges hurtigst voksende teknologibedrifter.

Selskapet har automatisert arbeidet med å lage miljødokumentasjon på varer og tjenester, og flyttet det opp i skyen.

Nyskapningen gir resultater. I høst kom selskapet på 12. plass i Deloittes kåring av Norges raskest voksende teknologiselskaper.

Selskapets løsning har gjort LCA-arbeidet strategisk, og til noe som kan brukes i produktinnovasjon.

– Vi endrer hele måten å tenke miljødokumentasjon på. Med vår løsning er ikke en LCA (livsløpsanalyse) lenger en statisk dokumentasjon, men et dynamisk verktøy som kan brukes i produktutvikling og innovasjon, forteller daglig leder Trond Edvardsen, som kaller løsningen en «gamechanger» innen feltet.

Viser resultatet av endringer i realtid

    Dette er LCA

  • En LCA (Life Cycle Assessment) eller livsløpsvurdering er en systematisk kartlegging og vurdering av miljø- og ressurspåvirkninger til et produkt eller produktsystem gjennom hele livsløpet – fra råvareutvinning og produksjon til transport og bruk og helt til avhending eller gjenbruk.
  • CO2- og klimagassutslipp er ett av mange definerte kriterier som blir tallfestet i LCA-en.
Fredrikstad-selskapets løsning er kort forklart et verktøy som lar kundene produsere og egenverifisere stadig nye LCA-er og EPD-er automatisk – i realtid – kun ved å legge inn innsatsfaktorene, så sant verktøyet har tilgang på verifiserte LCA-er for disse.

Verdien for kundene er åpenbar:

– De kan nå se miljøpåvirkningen av endringen utviklerne gjør, umiddelbart. Hvis bedrifter endrer på en dimensjon eller bruker et annet materiale, eller velger et annet råstoff, energikilde eller transportmåte, kan selskapet øyeblikkelig se miljøeffekten, forklarer Edvardsen.

    Dette er EPD

  • En EPD (Environmental Product Declaration) eller «miljødeklarasjon» er et kortfattet dokument som beskriver miljøvirkningen til et produkt eller en tjeneste.
Selskapets løsning har dermed gjort LCA-arbeidet strategisk, og til noe som kan brukes i produktinnovasjon.

– Resultatet er at stadig flere av kundene flytter ansvaret for LCA-dokumentasjon fra HMS-avdelingen til innovasjonsavdelingen, konstaterer han.

Trond Edvarsen i LCA møter Eivind Olsen i Jackon
For Jackon gjør LCAs verktøy det langt enklere og rimeligere å utarbeide EPD-er, sier utviklingssjef Eivind Olsen, her i samtale med Trond Edvardsen.

Blir rimeligere – og bedre

En av bedriftene som har valgt LCA.nos løsning, er Isolasjon- og emballasjeprodusenten Jackon i Fredrikstad.

Der ser de nemlig at stadig flere kunder og byggevarekjeder krever EPD på alle produkter, samtidig som krav om slik dokumentasjon er på vei inn i forskrifter og vedtekter i flere land.

Da er løsningen til Edvardsens selskap en svært god løsning.

– Tidligere har vi brukt konsulentselskaper til å utarbeide EPD-er. Da koster én EPD oss 130-140.000 kroner. Ved å kunne gjøre det selv, sparer vi ikke bare penger. Vi får også full kontroll både på nåsituasjonen og effekten av miljømessige forbedringer, sier utviklingssjef Eivind Olsen i Jackon.

Gaspard Phillis i LCA
Gaspard Phillis har skrevet doktorgrad om LCA-metodikk. I LCA.no hjelper han kundene med å kvantifisere og redusere sine miljøbelastninger.

Kan belønne grønne valg

Et API – programmeringsgrensesnitt – i softwaren gjør det også mulig å integrere EPD-ene inn i kundenes webshop, slik at deres kunder kan se et verifisert klimaregnskap for produktene som til enhver tid ligger i handlekurven.

Konsekvensen trenger ikke bare å være at det blir enklere for kundene å ta grønne valg. Systemet åpner også for å rabattere grønne løsninger.

– Det aller letteste å se for seg, er at ulike transportmåter eller leveringsfrister gis ulik praksis, basert på hvilket miljøavtrykk de medfører, sier LCA-gründeren.

Trond Edvardsen i LCA
Den raske veksten til LCA.no gjør at Trond Edvardsen er en travel mann. Også når han skal fotograferes.

Full kontroll over dataene

Gode miljøegenskaper har blitt et konkurransefortrinn. Det gjør at LCA-er også har blitt forretningshemmeligheter.

Trond Edvardsen i LCAHvis bedrifter endrer på en dimensjon eller bruker et annet materiale, eller velger et annet råstoff, energikilde eller transportmåte, kan selskapet øyeblikkelig se miljøeffekten

Derfor har LCA.no valgt å la kundene ha fullt eierskap over sine dokumentasjoner, og deler ingen kundedata med andre.

– Dataene er ene og alene kundenes eiendom. Men de kan selv dele all informasjon med sine kunder og leverandører. Dette gjør at vi får et tillitsforhold, hvor de kan bruke våre verktøy til ting som er forretningshemmeligheter, forklarer Trond Edvardsen.

Han legger til at LCA.nos ansatte selv utvikler data for sentrale innsatsfaktorer.

Samarbeid gir merverdi

I offentlige anbud er det krav om å legge ved miljødokumentasjon allerede i anbudet, og også mange private bedrifter krever miljødokumentasjon fra sine leverandører. EU kommer også med stadig nye krav.

Også utover dette mener Edvardsen at bedrifter kan tjene på å dele sine dokumentasjoner – i hvert fall med samarbeidspartneren.

Slik informasjonsdeling kan gi stor merverdi, påpeker han og bruker et tenkt eksempel med tre av LCA.no sine kunder.

  • Kabelprodusenten Prysmian leverer EPD med sine produkter, og deler denne med sine kunder.
  • Grossisten Elektroskandia legger inn sine påvirkninger fra blant annet transport.
  • Nettleverandøren Tensio legger inn miljøpåvirkningen fra installasjonsarbeidet.

– Hvis alle tre deler LCA-ene med hverandre, får Prysmian oversikt over hele verdikjeden. Da kan de enkelt finne miljøfordelen ved for eksempel å utvikle en kabel som er enklere å legge, beskriver LCA-gründeren og konkluderer:

– De selskapene som utnytter dette best, vil få en kjempefordel i fremtiden.

Om LCA.no
  • Et av Norges hurtigst voksende tech-selskaper.
  • Har utviklet en softwareløsning som lar kundene produsere og egenverifisere LCA og EPD-er svært raskt og effektivt.
  • Tilbyr også rådgivning og utvikler egne miljøpåvirkningsdata.
  • Etablert i 2016 og holder til i Fredrikstad.

Les også

Tema:
Innovasjon
Solcellespesialistens test-hurtiglader er koblet rett til solcelleanlegget på taket – uten å gå via strømnettet. Det kan bane vei
Tema:
Innovasjon
Hvert år bruker det norske forsvaret 15 millioner såkalte «rødfis». Nå har Fredrikstad-bedriften NXTech utviklet en elektronisk erstatning sammen
Tema:
Innovasjon
Parker, blomsterbed og dammer er ikke bare pent. Med riktig planlegging er de også noen av samfunnets mest lønnsomme