Mobilladeren som viser at alle kan gjøre ideen sin til produkt
Morten Huth fra Fasvo og Vidar Pedersen i Snø designstudio har utviklet mobilladeren Nightsafe sammen.
Tema:
Innovasjon

Mobilladeren som viser at alle kan gjøre ideen sin til produkt

NightSafe er noe så sjeldent som en nyskapende mobillader: Den både lader hurtig og er trygg å bruke om natten. Men selskapet bak er slettes ikke noe teknologifirma.

Firmaet som tok kontakt med Snø Designstudio for å få hjelp til produktutviklingen, er faktisk noe helt annet:

Fasvo er en vekstbedrift som tilrettelegger arbeid for mennesker med ulike utfordringer, og 100 prosent eid av Fredrikstad kommune.

Mobilladeren som to av selskapets ansatte kom opp med ideen til, er likevel så teknologisk nyskapende at produktutviklingen har fått støtte fra Forskningsrådet og Skattefunn:

NightSafe er både NEMKO-godkjent og EMC-sertifisert, i tillegg til den obligatoriske CE-merkingen. I tillegg lader den like raskt som mobilprodusentenes egne hurtigladere.

Og best av alt: Den har røyk- og varmesensor, slik at du kan sove trygt selv om mobilen ligger til lading ved siden av sengen.

At mobilladere kan få varmgang og dermed ta fyr, er allment kjent. At mange likevel ønsker å lade nettopp om natten mens de sover, er like kjent. Så hvorfor har ingen laget en brann- og røyksikker mobillader tidligere?

Lokalt designbyrå

Det har blitt en del prototyper for å sikre at designet fanger opp røyk og varme. Men resultatet har blitt bra.

– Ideen var på et veldig tidlig stadium da de tok kontakt med oss, sier Vidar Pedersen i Snø Designstudio, en seks minutters spasertur fra Fasvo.

For designstudioet var det imidlertid helt fint.

– Industridesign er det vi driver med. Hovedmarkedet vårt er å foredle gode ideer til lanseringsklare produkter. Og vi ønsker helst å bli engasjert tidlig i idéfasen, slik at vi virkelig kan hjelpe kunden til å skape et produkt som fungerer i markedet, forklarer han.

Han sier at NightSafe har gjennomgått samme designprosess som de andre elektroniske produktene selskapet har utviklet.

Morten Huth, daglig leder i Fasvo, berømmer designfirmaet for et svært godt samarbeid.

– For oss har nærheten vært viktig. Hele utviklingsprosessen har blitt enklere av at alt ble gjort her i Fredrikstad. Heldigvis fins det mye kompetanse i byen, sier han, og legger til at også kommunen har vært svært behjelpelig.

Komplisert utvikling

Resultatet kan redde menneskeliv. Med NightSafe har vi skapt et produkt som kan bety forskjellen mellom liv og død.

At mobilladere kan få varmgang og dermed ta fyr, er allment kjent. At mange likevel ønsker å lade nettopp om natten mens de sover, er like kjent. Så hvorfor har ingen laget en brann- og røyksikker mobillader tidligere?

– Å foredle en god idé til et salgbart produkt, krever en del. Det krever både innsats, arbeidstimer og langsiktighet. Samt kapital, begynner Vidar Pedersen.

Han forklarer at NightSafe på ingen måte var et så enkelt produkt å utvikle som man kanskje skulle tro.

Nightsafe
Alt fra funksjon til design på både lader og emballasje må stemme når Morten Huth (t.v.) og Vidar Pedersen bringer en ny mobillader til markedet.

– Røyksensorer er svært avhengige av å være riktig plassert, slik at de faktisk fanger opp røyken. Derfor har det blitt mange prototyper. Vi har måttet teste grundig: «Hvor siver røyken?» og designe hele laderen utfra dette – samtidig som utformingen også måtte ta høyde for hvor på mobiltelefonene en eventuell varmgang skjer, sier Pedersen.

Siden denne kunnskapen ikke akkurat var «hyllevare», har designarbeidet krevd noen mobiltelefoner.

– Vi har gjort en del tøffe tester, ja. Vi har både varmet opp telefoner og satt fyr på dem. Men resultatet kan redde menneskeliv. Med NightSafe har vi skapt et produkt som kan bety forskjellen mellom liv og død, sier han.

Stort potensial

De første kundene har nå tatt i bruk NightSafe, med svært gode tilbakemeldinger. Nå står slaget om kundene.

– Vi har ennå ikke trykket på den store markedsføringsknappen. Vi ville først selge noen enheter for å sikre at hele forsyningskjeden fungerer, sier Fasvo-sjef Morten Huth.

Vidar Pedersen er ikke i tvil om at mobilladeren har et stort potensial.

– Dette kan bli et verdensprodukt. Vi er helt sikre på at markedet er der. Men det er nok greit å begynne med Norge og etter hvert Norden. Det skal en del til for å håndtere stor vekst, sier han.

Om Nightsafe
  • Hurtiglader for mobiltelefoner, med røyk- og varmesensor slik at den kan brukes trygt hele døgnet, også mens folk sover.
  • Ved varmgang eller røykutvikling varsler laderen med lydsignal.
  • Utstyrt med ladeplugg for både Android (USB-C) og iOS-telefoner.
  • Tester viser at NightSafe lader like raskt som mobiltelefonprodusentenes egne hurtigladere.
Om Snø Designstudio
  • Industrielt designbyrå basert i Fredrikstad.
  • Tilbyr tjenester innen både design og produktutvikling, og kan formidle kontakt med produsenter.
  • Har blant annet utformet øreplugger for Adidas og roboten AV1 fra No Isolation.
  • Har tidligere vunnet DOGA-merket for god design og Reddot Design Awards.

Les også

Tema:
Teknologi
De ansatte i Goodtech tar gjerne på seg hjelm og verneutstyr for å følge opp kundene. Samtidig lever teknologiselskapet
Tema:
Industriparken
I Fredrikstad planlegger Borg Havn utslippsfri produksjon av hydrogen. Det vil gi et viktig bidrag til fremtidens industri skipsfart.
Tema:
Teknologi
En dårlig tetning fikk romfergen «Challenger» til å eksplodere i 1986. Nå utvikler Fredrikstad-selskapet Seal Engineering teknologi som skal