I resten av Vesten er det ingen. Men Fredrikstad har to prosjektor-produsenter
Kjell Einar Olsen i Norxe konstaterer at Fredrikstad har bygd seg opp stor displaykompetanse over tid.
Tema:
Teknologi

I resten av Vesten er det ingen. Men Fredrikstad har to prosjektor-produsenter

Neste gang du skal ut å fly, kan det være at flykapteinen har gjort simulatortreningen med teknologi fra Fredrikstad.

På fire år har Norxe i Fredrikstad gått fra to til 25 ansatte, og det med høyteknologi som er ganske så unik her i Vesten:

Elektronikkselskapet lager mikrodisplayer og projeksjonsteknologi med mikrodisplay, til bruk i blant annet flysimulatorer: I sentrum står en liten speilanordning med opptil ni millioner piksler – hvor hver piksel tilter pluss/minus 12 grader.

Kun én konkurrent i Europa

Daglig leder Kjell Einar Olsen konstaterer at Norxe ikke har særlig mange konkurrenter. De fleste holder til i Asia og har navn som JVC, Hitachi og Canon. I USA er det ingen produsenter igjen, og heller ikke i EU.

Kun én konkurrent holder til i Europa: Barco, også den i Fredrikstad, kun en 19 minutters sykkeltur unna Norxes lokaler.

Mye kompetanse

– Fredrikstad har mye displaykompetanse, som er bygd opp over år og har blitt spisset i flere runder. Har man kompetansen, kan man få til det man vil, sier Olsen i podkasten Lørn.tech.

Han beskriver teknologien Norxe bruker, som en blanding av kjemi, elektronikk, fysikk og mekanikk. Og sier at nøkkelen til Fredrikstads suksess ligger i å alltid ligge foran.

– Når du jobber med teknologi, skjer ting veldig fort. Skal vi lykkes, må vi skape noe som er nytt og unikt. Vi har ikke et sterkt merke som lever kun av merkevaren, som Sony, sier han.

Om Norxe
  • Utvikler og produserer prosjektorer for det profesjonelle markedet i inn- og utland.
  • Selskapets produkter blir blant annet brukt i flysimulatorer og i multimediale turistattraksjoner.
  • Den amerikanske forsvarsindustrien er blant aktørene som har tatt turen til Norxe.
  • Etablert i 2015 med base i Fredrikstad.

Les også

Tema:
Teknologi
Uten varene fra Unger Fabrikker vil store produsenter av såpe, desinfiseringsmidler og smittevernutstyr stoppe opp. Derfor gjør Fredrikstad-bedriften alt
Tema:
Innovasjon
Hvert år bruker det norske forsvaret 15 millioner såkalte «rødfis». Nå har Fredrikstad-bedriften NXTech utviklet en elektronisk erstatning sammen
Tema:
Teknologi
Strømpriser på rundt 30 øre per kWh, alt inkludert. Det er ikke rart at flere og flere bedrifter installerer