Idé fra fallskjermhopping kan gi gründereventyr under vann
ExxonMobil er blant selskapene som har fattet interesse for dronene Kent Charles Gerhardt og Thomas Quiel i iDROP har utviklet.
Tema:
Innovasjon

Idé fra fallskjermhopping kan gi gründereventyr under vann

I Gamle Fredrikstad utvikles et system som kan gjøre det mye billigere å kartlegge havbunnen. Selve ideen startet høyt oppe i lufta.

– Ekstremt kort forklart utvikler vi en ny type droner som skal plassere sensorpakker på havbunnen – og som kan gjøre denne jobben ti ganger raskere enn dagens teknologi, begynner sivilingeniør Kyrre Tjøm og forklarer:

Mens dronene som i dag brukes til formålet styres manuelt, styrer undervannsdronene til iDROP autonomt – ved hjelp av tyngdekraft og justere vinkelen på dronen. Dermed kan Fredrikstad-selskapets droner være svært mye enklere.

Til forskjell fra dagens seismikksystemer som er gigantiske og typisk veier flere titalls tonn, veier gründerselskapets Oceanid™ drone faktisk skarve 30 kilo.

iDROP
Oceanid™ drone vil gjøre kartlegging av havbunnen raskere og billigere enn dagens teknologi.

Gjør kartleggingen raskere og billigere

Tre betydelige industriaktører har allerede signert utviklingsavtale med Fredrikstad-selskapet, deriblant ExxonMobil, et av verdens største olje- og energiselskaper. Hvis alt går etter planen, kan gründerne raskt få langt flere aktører på kundelisten.

Og ikke bare innen olje. Teknologien vil være nyttig for alle som vil kartlegge havbunnen, enten det er for å telle fisk, lage eller overvåke rørledninger eller bistå generell forskning.

Kyrre Tjøm

I den fasen vi er nå er ressursene vi har rundt oss langt viktigere, og der scorer Fredrikstad høyest.

De små, selvstyrende dronene gjør det nemlig mye raskere, enklere og billigere å plassere ut sensorer under vann slik det gjerne gjøres: Med hundre- eller tusentalls sensorer med for eksempel 500 meters mellomrom over et stort område.

– Våre droner kan installeres samtidig, også sideveis, og finner selv sin fastsatte posisjon på havbunnen. Andre seismikksensorer må derimot plasseres manuelt eller droppes rett over bestemmelsesstedet. Dermed må sensorene settes på plass én og én, og skipet må forflytte seg for hver sensor. Resultatet er at vår løsning gjør jobben opptil ti ganger raskere, forklarer utviklingsingeniør og produktdirektør Thomas Quiel.

Gevinsten måles ikke bare i tid og dermed penger. Færre skipsbevegelser og lavere vekt gir også langt lavere utslipp.

Foto: Jan Johannessen / Never Ending Story AS

Fallskjermhopping ga ideen

Kyrre Tjøm har vært 25 år i seismikkbransjen og har altså lang erfaring med sensorer under vann. Likevel er altså det aller meste annerledes på dronen hans eget gründerselskap har utviklet.

Oceanid’en bruker nemlig kun rorene til å styre og stoppe når den frakter sensoren opptil 3000 meter ned i havet.

– Ideen er et resultat av to ting: I tillegg til bransjeerfaringen drev jeg nemlig med fallskjermhopping før jeg giftet meg. Og fallskjermhopping følger i bunn og grunn samme prinsipp som iDROPs droner, begynner 55-åringen og fortsetter:

– Du kaster deg ut og mens flyet fortsetter av gårde, styrer du ved hjelp av balanse og tyngdekraften – og klarer å lande innenfor en fem meters radius. Luft er nesten 1000 ganger lettere enn vann, men ellers er prinsippet det samme. Eneste forskjell er hastigheten.

Thomas Quiel

Våre droner kan kjøre samtidig, også sideveis, og finner selv sin fastsatte posisjon på havbunnen. Resultatet er at vår løsning gjør jobben opptil ti ganger raskere.

Gründeren legger til at dronene – til tross for at de i prinsippet er i fritt fall gjennom vannet – lander silkemykt på bunnen.

– Det er galskap å kaste seg ut av et fly. Men du lander jo trygt. I dronene tverrstiller rorene og sørger for det samme. Regnekraften i dronene er jo mye kraftigere enn min hjerne. Så når jeg kan lande mykt etter 1500 meters fall i lufta, kan dronen klare det i vann, sier han.

Omgivelsene er historiske men tankene er nye i gründerselskapet i Gamlebyen i Fredrikstad.

Mener Fredrikstad er ideelt

Siden 2021 har iDROP hatt både kontoret og produksjonslokalet i Innovasjonsparken i Fredrikstad.

Selv om Tjøm bor i Oslo, er den lokasjonen ideell for selskapet, mener gründeren.

– Fredrikstad er en ekte industriby, og det er viktig for oss. Ideen er jo en bitteliten del av et selskap som vårt. I den fasen vi er nå er ressursene vi har rundt oss langt viktigere, og der scorer Fredrikstad høyest. Det er her magien skjer nå – når det som begynte som en crazy idé, har gått over til design, produksjon og etter hvert drift, sier han.

I tillegg til kompetanse, lokaler og industriell knowhow ser gründeren enda en fordel i Østfold-byen:

– Her har vi tilgang til 500 meters havdyp rett utenfor. Vi kan altså ta med kunder og vise dronen i praksis kun 50 minutter fra kontoret, sier han.

Om iDROP
  • Gründerselskap som har utviklet en helt ny type, autonom drone for seismikk, som vil gjøre kartlegging av havbunnen mer effektivt og kostnadseffektivt.
  • I utviklings- og produksjonsfase nå, vil etter hvert også stå for operasjon av dronene.
  • Kontor og produksjonslokale hvor dronene sammenstilles ligger i Fredrikstad.
  • Etablert i 2016, er i vekstfase og har åtte ansatte pt.

Les også

Tema:
Teknologi
AI, VR og 3D sto på programmet på på Fredrikstad Tech Communitys første samling. «Den av gikk av med
Tema:
Innovasjon
For halvannet siden fikk driftsplanlegger renovasjon Terje Jacobsen og overingeniør Geir Anker i geomatikkavdelingen i Fredrikstad kommune en idé:
Tema:
Teknologi
I Fredrikstad ligger to av Norges mest avanserte simuleringssentre for helsearbeidere nesten vegg i vegg. Sentrene brukes også til