– Redd for at vi ikke tar vare på leverandørindustrien
Heidi Solstad Svensen løper “alltid” samme runde. Det er ikke så ille når løperunden ser ut som dette.
Tema:
Nettverk

– Redd for at vi ikke tar vare på leverandørindustrien

Leverandørindustrien er Norges største næring etter olje og gass. Likevel mener Heidi Solstad Svensen at ikke alle helt forstår verdien av industrien.

– Løpeturene her på Kråkerøy er utrolig vakre. De er min måte å hente energi. Jeg kan godt ta en powernap, men overskuddet får jeg fra treningen, sier Heidi Solstad Svensen.

Som administrerende direktør i SEW-EURODRIVE AS i Norge og med flere styreverv er hun vant til krevende arbeidsoppgaver. Planleggingen av løpeturene på øya i Fredrikstad går derimot av seg selv. De starter hjemmefra og hun følger gjerne nøyaktig samme rute hver gang.

– Å bare ta på skoene og dure i vei uten å tenke, det syns jeg er deilig, sier 52-åringen – som er selverklært Fredrikstad-patriot.

– Du trenger ikke hytte ved sjøen når du bor i Fredrikstad, smiler hun.

Heidi Solstad Svensen
Fra terrassen har Heidi Solstad Svensen flott utsikt over naturen, samtidig som byen er lett tilgjengelig.

    Fem kjappe om Heidi Solstad Svensen

  • Hvorfor ble det Fredrikstad?
  • Jeg har alltid bodd her, bortsett fra ett år i Asker. Og jeg har aldri vurdert å flytte. Her har du hytte og hus i ett, i hvert fall på Kråkerøy hvor jeg bor. Og byen er passe stor for oss som liker passe store byer.
  • Hvordan havnet du i automasjonsbransjen?
  • Det var nokså tilfeldig. Jeg jobbet i kjemisk prosessindustri i 15 år før jeg fikk mulighet til å prøve meg i SEW-EURODRIVE AS, som søkte kandidater med realfagsbakgrunn og erfaring fra internasjonale selskaper. Det er et utrolig fint selskap med gode verdier og høyt fokus på kompetanseheving. Jeg er på ingen måte produktspesialist, disse rollene fylles av andre dyktige kolleger.
  • Hadde du ambisjoner om å bli leder?
  • Jeg hadde egentlig aldri sett for meg eller drømt om å bli administrerende direktør. Men jeg ble oppfordret til å søke da den daværende direktøren gikk av med pensjon. Det har jeg aldri angret på.
  • Hvordan er hverdagen som leder?
  • Den består av mye jobb pluss familie, venner og trening. For meg er det et godt liv. Særlig når jeg kan kombinere de tre på en eller annen måte. Størrelsen til Fredrikstad gjør at praktiske ting tar mindre tid, det er en effektiv by å bo i.
  • Hvordan er industrimiljøet i Fredrikstad?
  • Industrien her gjør at det har mange interessante kompetansearbeidsplasser, og det skjer mye spennende rundt symbiosen på Øra. Men har jeg vurdert å søke en annen jobb? Nei. Jeg trives veldig godt i SEW-Eurodrive.

50 prosent markedsandel

Det er selvfølgelig ikke trening eller friluftsliv vi egentlig skal snakke om. Det er leverandørindustrien. Gjennom lederjobben i SEW-EURODRIVE ser hun godt hva den betyr – både for AS Norge og for mulighetene til å finne teknologi og løsninger som skal hjelpe oss gjennom det grønne skiftet.

Det verdensomspennende selskapet leverer automasjon til nær sagt alt som skal bevege seg i norske bedrifter – markedsandelen innenfor kjerneproduktet er 50 prosent i Norge.

– Du kan sammenligne det vi leverer med en muskel. Vi skaper bevegelsen og styringen av den bevegelsen, forklarer Heidi.

Samtidig konstaterer hun at utenom kundene er det kun spesielt interesserte som har hørt om selskapet.

– Du vil bare ha bagasjen når du lander på Gardermoen. Hvem og hva som sørger for at bagasjebåndet faktisk går, er du mindre interessert i, smiler hun.

Høykompetent industri

Leverandørindustrien er Norges nest største næring med 120.000 direkte sysselsette – selv når regjeringen kun medregner selskapene som leverer til olje- og gassnæringen.

Bare i hjembyen Fredrikstad fins i tillegg en rekke bedrifter som kan regnes inn under paraplybetegnelsen.

Likevel har Heidi Solstad Svensen en følelse av at beslutningstakerne «glemmer» leverandørindustrien litt, og at de ikke forstår verdien det gir å ha sterke leverandører i Norge.

– Den norske leverandørindustrien er unik. Den har tunge fagmiljøer med enorm spisskompetanse. Og her i landet har vi fordelen av flate organisasjoner med korte beslutningsveier. Det gjør oss ekstremt fleksible, begynner hun og fortsetter:

– Det jeg frykter, er at vi ikke tar nok vare på bransjen. Det er lett å shoppe rundt og velge utenlandske leverandører i stedet. Industrimaskiner er faktisk nummer to på listen over hva Norge importerer mest av.

Heidi Solstad Svensen
Heidi Solstad Svensen

Det virker av og til som at politikerne overser den innsatsen industrien gjør innen utdanning og arbeidet mot utenforskap.

Fredrikstadkvinnen mener at dette på sikt kan svekke Norges evne til å klare omstillingen mot det grønne skiftet.

– Innen tverrfaglig og tverrindustrielt samarbeid stiller vi i en høy divisjon. Vi er flinke! Derfor bør også resten av Norge innse hvilken rolle vi kan ta i å utvikle teknologi som hjelper oss mot en utslippsfri industri, sier hun.

Heidi Solstad Svensen
Heidi Solstad Svensen nyter forutsigbarheten og mulighetene det gir å jobbe for et familieeid selskap.

Et barometer på industrien

Heidis arbeidsgiver bør i hvert fall ha muskler nok også i fremtiden. Den norske divisjonen økte omsetningen med nesten 90 prosent fra 2021 til 2023.

Innen tverrfaglig og tverrindustrielt samarbeid stiller vi i en høy divisjon. Vi er flinke!

Veksten i seg selv får ikke direktøren til å ta av.

Heidi Solstad Svensen på løpetur
– Overskuddet får jeg fra trening, sier Heidi Solstad Svensen.

– Med den markedsandelen vi har er vi som et slags barometer på norsk industri. Med en gang den går dårligere, gir det utslag på vår omsetning, forklarer hun.

Optimismen skyldes i stedet selve konsernet, som har 23.000 ansatte i 54 land og er 100 prosent familieeid. Det siste gir stor grad av forutsigbarhet og investeringsvilje.

– Nå bygger vi nytt kontorbygg ved fabrikken her i Østfold – samtidig som vi bygger 12.000 kvadratmeter med fabrikk i Jönköping. I et børsnotert selskap hadde nok kontorbygget vårt måttet vente litt, bemerker direktøren.

Hun legger til at det tyske konsernet er i verdensklasse på å tilbakeføre overskuddet til investering.

Heidi Solstad Svensen på løpetur
– Å bare ta på skoene og dure i vei uten å tenke, det syns jeg er deilig, sier Heidi Solstad Svensen.

Tar ansvar for opplæring

Heidi utdannet seg opprinnelig til kjemiker, men har siden tatt studiepoeng tilsvarende en bachelor ved siden av jobben. Den foreløpig siste videreutdanningen var TOP Management-studiet ved Manheim Business School.

– Industrien sysselsetter hele spennet fra ufaglærte til mastergrad. Og mange bedrifter er flinke til å drive utdanning selv. Jeg hadde selv gleden av å signere ut tre fagarbeidere i forrige uke, sier hun og fortsetter:

– Jeg synes av og til det virker som at politikerne overser den innsatsen industrien gjør innen utdanning og arbeidet mot utenforskap. De bør vite hvor mye arbeid som legges ned for å ta denne samfunnsrollen på alvor.

Kanskje de bør bli med henne på en løpetur. Det vil gi både innsikt og overskudd.

Om Heidi Solstad Svensen
  • 52 år, bosatt i Fredrikstad
  • Samboer og har to voksne barn
  • Administrerende direktør i SEW-Eurodrive i Norge
  • Utdannet med treårig fagskole i kjemi, samt ulike kurs ved universiteter og høyskoler

Les også

Tema:
Nettverk
I en verden som endrer seg stadig raskere, må bedriftene sørge for å gi de ansatte jevnlig påfyll. Møt
Tema:
Nettverk
Siden 2016 har IDYLL Festivalen i Fredrikstad økt fra 2,7 til 85 millioner i budsjett og fra 2500 til
Tema:
Nettverk
Med store industribedrifter, et rikt ingeniør- og techmiljø, designbyråer og arkitektkontorer – for å nevne noe – sier det