– Din neste jakke kan inneholde sensorer
Tore Karlsen i NxTech jobber blant annet med å kapsle sensorer inn i klær.
Tema:
Teknologi

– Din neste jakke kan inneholde sensorer

Den samme teknologien som lar deg betale for kaffen ved å holde mobilen mot en sensor, kan snart brukes i klærne dine.

Skal klærne våre i fremtiden være en del av Internet of Things (IoT), med sensorer som er koblet til internett? Det kan godt hende, hvis Fredrikstad-selskapet NxTech lykkes med ett av prosjektene det jobber med.

Techselskapet ser nemlig på mulighetene for å kapsle inn IoT-sensorer i tekstiler på en måte som gjør at klærne fortsatt tåler vaskemaskin, tørketrommel og daglig bruk.

– I neste generasjon vil vi nok se at plaggene inneholder sensorer som måler fuktighet, puls eller andre parametere vi er opptatt av når vi er aktive, sier NxTechs daglige leder Tore Karlsen i podkasten Lørn.tech.

Trenger ikke batterier

Her kommer NFC, altså nærfeltsteknologi, inn i bildet. NFC er teknologien som gjør det mulig å betale småbeløp ved å holde for eksempel mobiltelefonen mot en sensor. Men de siste årene har man innsett at NFC også kan brukes til å overføre energi.

– I arbeidet vårt mot tekstilindustrien ønsker vi å kapsle inn sensorer i stoffet. Takket være NFC trenger ikke sensorene batterier. Teknologien gjør det også mulig å bygge inn sensorer i byggematerialer, i kroppen, det fins nesten ikke begrensninger, sier Karlsen.

I podkasten fastslår han at utbredelsen av IoT fortsatt er i starten, og at anvendelsesområdene fortsatt ikke er ferdig definert.

– Etter hvert kommer vi sikkert til å se anvendelser som senere får oss til å tenke: «Hva i alle dager tenkte vi da vi lagde det produktet?» Men det er en vei vi må gjennom. Jeg tror dette vil vokse inn i livene våre akkurat som smarttelefon, sier han.

Om NxTech
  • Fredrikstad-selskap som driver med produkt- og forretningsutvikling, samt sertifisering og pre-kvalifisering innen teknologi, elektronikk og programvare.
  • Utfører konsulenttjenester for både gründere og etablerte bedrifter. Er i tillegg involvert i samarbeidsprosjekter med forskningsinstitusjoner, universiteter og høyskoler.
  • Etablert i 2008 med utspring fra prosjektorindustrien.

Les også

Tema:
Innovasjon
For halvannet siden fikk driftsplanlegger renovasjon Terje Jacobsen og overingeniør Geir Anker i geomatikkavdelingen i Fredrikstad kommune en idé:
Tema:
Teknologi
Fra hjemmekontoret i Fredrikstad konstaterer Steinar Frølandshagen at OBOS-medarbeiderne har enorm evne til omstilling. Og det samme kan
Tema:
Teknologi
En dårlig tetning fikk romfergen «Challenger» til å eksplodere i 1986. Nå utvikler Fredrikstad-selskapet Seal Engineering teknologi som skal