Her får de trene på fremtidens helsetjenester
Fra kontrollrommet kan dekan Randi Magnus Sommerfelt følge med på hva studentene gjør med simuleringsdukkene inne i selve operasjonssalen.
Tema:
Teknologi

Her får de trene på fremtidens helsetjenester

I Fredrikstad ligger to av Norges mest avanserte simuleringssentre for helsearbeidere nesten vegg i vegg. Sentrene brukes også til å teste ny teknologi.

– Det er én ting å vite i teorien hvordan du skal sette en injeksjon. For å bli god må du øve deg på å gjøre det, sier dekan Randi Magnus Sommerfelt for Fakultet for helse, velferd og organisasjon ved Høgskolen i Østfold (HiØ).

Siden 2021 i høgskolen hatt et eget lite sykehus på campusen i Fredrikstad – et «sykehus» som aldri har tatt eller skal ta imot en eneste pasient.

«Sykehuset» er del av SimFredrikstad, høgskolens simuleringssenter. Det inneholder alt fra intensivrom og operasjonsstue til sengeposter, leilighet og kommunikasjonsrom som kan forestille for eksempel et NAV-kontor – i tillegg til svært avansert teknologi.

Flere av simuleringsdukkene kan for eksempel både blø, snakke, simulere alt fra blodtrykksfall til hjertestans og mye mer.

– SimFredrikstad er et av Norges største simuleringssenter, og spenner seg over 2000 m2 på én flate. Og blant de aller mest moderne SIM-sentrene også utenfor Norges grenser, slår Sommerfelt fast.

De realistiske miljøene uten ekte pasienter gir unike muligheter for å teste ut nye løsninger innen medisinsk teknologi og ehelse.

Til forskjell fra et ekte sykehus kan høgskolen drive tradisjonell undervisning i samme rom som “pasientene” ligger. Det gir nye muligheter.

Blitt et tyngdepunkt for helsesimulering i Norge

SimFredrikstad er ikke det eneste simuleringssenteret for helse i Fredrikstad. Et drøyt steinkast unna har nemlig Fagskolen bygd sitt eget senter, SimHelse med alt fra sengeposter til en kommunal omsorgsleilighet.

Også her kan studentene øve på alt fra livreddende førstehjelp til mer dagligdagse situasjoner – med dukker som både puster og har puls og blod i årene.

 

Fredrik Rene Hæren.

I SIM-dukkene har vi så avansert robotteknologi at de kan simulere det aller meste av scenarier og trene på dem

På begge sentrene kan også alt som skjer i rommene filmes og strømmes for både fjernundervisning og tilbakemeldinger.

– Det er ganske ekstremsport å ha to av landets aller flotteste SIM-sentre under 200 meter fra hverandre. Men våre studenter har ikke behov for operasjonssal og intensivavdeling. Derfor besluttet vi å bygge vårt eget, forklarer Fredrik Rene Hæren, som er utdanningsleder innen helse, oppvekst og ledelsesfag ved fagskolen.

Simuleringsdukkene er fulle av avansert teknologi, slik at de responderer realistisk på pleien de får.

Samarbeider med tech-selskaper

De realistiske miljøene uten ekte pasienter gir også unike muligheter for å teste ut nye løsninger innen medisinsk teknologi og ehelse.

På Fagskolens SIM-senter står for eksempel en ny håndvasksensor utviklet av Fredrikstad-selskapet NxTech, hvor kameraer i taket kontrollerer at helsepersonellet vasker hendene både når de kommer inn i rommet og før de beveger seg fra en pasient til en annen.

Dette gir selskapet en realistisk testarena for å lære opp den kunstige intelligensen til blant annet å tolke skygger og andre bevegelser riktig.

På høgskolen vil SimFredrikstad stå sentralt i doktorgradsprogrammet Digitalisering og samfunn, for en stor del i samspill med andre aktører.

– Å bruke velferdsteknologi handler om mye mer enn å sette inn en dings. Det innebærer en endring i hvordan du jobber, tenker og samhandler. Dingsen skal implementeres i driften, sier Sommerfelt.

Hun opplyser at SIM-senteret er utstyrt med de samme velferdsteknologiløsningene som Fredrikstad kommune bruker. I tillegg kan senteret brukes til å både teste ny teknologi og til forskningsprosjekter i samarbeid med næringslivet.

Med to sim-sentre så nærme er mulighetene gode også for næringsaktører som må teste ut nye løsninger, konstaterer Randi Magnus Sommerfelt og Fredrik Rene Hæren.

Gir mer og mer realistisk trening

For begge skolene er nytten av et dedikert simuleringssenter stor. Realistisk trening er nemlig nødvendig for å mestre alle yrker innen helse og omsorg. Derfor har simulering alltid vært en viktig del av utdanning og videreutdanning.

– Du kan ikke gi en markør hjertestans eller få henne til å blø. Og du kan ikke bruke barn til simulering. I SIM-dukkene har vi så avansert robotteknologi at de kan simulere det aller meste av scenarier og trene på dem, sier Fredrik Rene Hæren.

– I mars fikk våre tøffe paramedisinstudenter bryne seg på å bistå i fødsler. Det er ikke alltid den fødende rekker fram til fødestua i tide, og mange nyfødte møter verden med hjelp fra paramedisinere som rykker ut med ambulanse til stedet hvor fødselen finner sted. På en dag ble det gjennomført 80 «fødsler» i SimFredrikstad, mange ved bruk av den avanserte simulatoren SimMom, sier Randi Magnus Sommerfelt.

Randi Magnus Sommerfelt.

Å bruke velferdsteknologi handler om mye mer enn å sette inn en dings. Det innebærer en endring i hvordan du jobber, tenker og samhandler.

I tillegg er sentrene bygd opp for å samhandle på tvers av fag og yrker. Forskning viser nemlig at feil og feilbehandlinger ofte skjer i overgangen mellom ulike mennesker, fagdisipliner og tjenestearenaer.

I sentrene kan skolene simulere hele sykdomsforløpet.

– Vi kan begynne med at «Fru Hansen» faller i boenheten og følge henne hele veien til akuttmottak, operasjonsstue, intensivavdeling, sengepost og tilbake til leiligheten, forteller Sommerfelt.

De to skolene har også flere ganger samarbeidet om storøvelser, der også blant andre ambulansetjenesten og andre ved sykehuset Østfold, politiet, brannvesenet, DSB (Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap) og Forsvaret er med for å øve på samhandling ved større hendelser.

Les også

Tema:
Teknologi
Strømpriser på rundt 30 øre per kWh, alt inkludert. Det er ikke rart at flere og flere bedrifter installerer
Tema:
Industriparken
Et nytt, høyteknologisk 100-millionersanlegg i Fredrikstad vil gi Norge kortreist tilgang til resirkulert aluminium – og mindre transport til
Tema:
Innovasjon
Tidligere har alle sidepropeller til båter brukt «hyllevare» elmotorer. Inntil nå. Verdensledende Sleipner i Fredrikstad har nemlig utviklet sin