Med store industribedrifter, et rikt ingeniør- og techmiljø, designbyråer og arkitektkontorer – for å nevne noe – sier det seg selv at Norges femte største tettsted også kan lokke med store faglige utfordringer.
Sivilarkitekten Elisabeth Langrusten (36), tannlegespesialisten Annette Cap (33), sivilingeniøren Jørgen Grønvold Roven (28) og veterinær Øystein Brandvold Klemp (41) er blant dem som har flyttet til gode jobber i Fredrikstad.
Elisabeth jobber som prosjektleder for boligutvikling på Værste, et av Norges største byutviklingsprosjekter – 10 ganger så stort som Aker Brygge.
Annette starter i en ny stilling som tannlegespesialist i kjeveortopedi ved Colosseum Tannlege Fredrikstad 1. juni. Ektemannen Dominik har allerede begynt i sin jobb som oral kirurg samme sted.
Jørgen jobber som byggingeniør i Cowi.
Øystein er spesialist i smådyrsykdommer ved Fredrikstad Dyrehospital.
Full faglig match
– Dyrehospitalet er et av de tre største i Norge. Det gir gode muligheter for spesialisering og faglig utvikling, sier Øystein.
– Jeg kan ikke få en mer spennende jobb noe annet sted i Norge, fastslår han.
Annette konstaterer at Fredrikstad byr på fantastiske muligheter for faglige utfordringer.
Vi hadde ikke fått en bedre totalpakke med jobb og liv noe annet sted.
– For oss er det faktisk større muligheter her enn i Oslo. Det er ikke så mange tannlegespesialister i Norge, og spesielt utenfor storbyene. I Colosseum er det også et stort miljø, slik at vi får samarbeide med andre spesialister, sier hun.
Heller ikke Jørgen eller Elisabeth føler at de har fått en mindre utfordrende jobb ved å flytte ut av Oslo. Snarere tvert imot.
– Mulighetene jeg får her, er minst like bra som de jeg hadde i Stavanger og Oslo. COWI er veldig store i Fredrikstad, og det bygges svært mye i området her. Det gir mange spennende prosjekter å jobbe med, sier Jørgen.
– Værsteområdet har lang historikk. Værste som selskap har naturlig tilknytning til områdene som skal utvikles, noe som gir et sterkt eierskap til prosjektene. Det er også gøy at området er så attraktivt, nær både sentrum og elva, sier Elisabeth, før hun legger til enda en dimensjon som gjør arbeidet meningsfullt:
– Sammenlignet med i Oslo, der jeg hadde liknende arbeidsoppgaver, føler jeg nå at jeg utvikler mitt eget lokalmiljø. Jeg blir delaktig i min egen by på en helt annen måte. Det er veldig motiverende.
– Bor mer urbant nå
Samtidig som Fredrikstad altså gir gode forhold for å utvikle seg profesjonelt, setter de tre også stor pris på en annen kvalitet ved byen:
Ved å flytte dit, har de fått en langt bedre livsbalanse mellom jobb og privatliv.
– Alt er innen god rekkevidde. Jeg står aldri i kø. Og slipper å bekymre meg for om jeg rekker barnehagen fordi toget ikke går. Kort sagt slipper jeg storbymaset, begynner Elisabeth.
– Vi føler faktisk at vi bor mer urbant nå enn før vi flyttet. Vi spiser på restaurant og bruker kulturtilbudene i sentrum, og kan gå hjem etterpå. Det kunne vi ikke i Oslo, der vi bodde utenfor sentrum for å få mer plass, fortsetter hun.
Alle fire forteller at familiekabalen har blitt langt enklere å legge etter at de flyttet til Fredrikstad.
– Avstandene er kortere. Dermed blir det lettere å ivareta hobbyer samtidig som vi skal ordne ting og kjøre barna hit og dit, fastslår Annette.
Da jeg jobbet i Oslo, pendlet jeg i nesten én time til jobb – hver vei. Nå går jeg til kontoret i sentrum på fem minutter. Det gir en helt annen hverdag, sier Jørgen.
Stadig bedre tilbud i byen
Fredrikstad ble kåret til Norges mest attraktive by i 2017. De fire tilflytterne har alle fulgt byen gjennom flere år, og mener at den stadig blir bedre å bo i.
– Mannen min er fra Fredrikstad, så jeg har besøkt byen jevnlig siden 2007. På den måten har jeg sett en stor utvikling i byen. Særlig når du flytter ut av Oslo, er det viktig. Og her ser jeg at byutviklingen går i riktig retning, sier Elisabeth.
Jeg kan ikke få en mer spennende jobb noe annet sted i Norge.
Romerikingen Øystein hadde ingen tilknytning til Fredrikstad da han flyttet hit fra Stavanger for 11 år siden. Som relativt nyutdannet veterinær var han rett og slett forberedt på å flytte dit han fikk jobb.
Nå liker han både arbeidet og hjembyen så godt at da han fikk kjæreste fra Oslo, var det hun som måtte flytte til ham og ikke omvendt.
– Jeg kunne ha fått jobb andre steder, jeg. Men vi trives kjempegodt. Det er en passe stor by, med fin natur, spennende restauranter og masse kulturliv. Som kulturinteressert er det heller ikke så langt inn til Oslo hvis det er en konsert jeg vil ha med meg, sier han.
– Vi hadde ikke fått en bedre totalpakke med jobb og liv noe annet sted, sier Annette.