Solid entreprenørsuksess med skreddersydd IT-plattform
– Vår IT-visjon er at vi skal «empower the construction worker». Sånn at vi leverer feilfritt ut mot kunden, sier daglig leder Lasse Johansen.
Tema:
Innovasjon

Solid entreprenørsuksess med skreddersydd IT-plattform

– IT-verktøy er i seg selv enkelt. Det som er krevende er å ta i bruk de mulighetene det gir for å skape forretningsverdi, sier Lasse Johansen i Solid Gruppen.

– Byggebransjen har de siste årene gjennomgått en digital transformasjon ­– som fortsatt er underveis. Men det som er unikt for oss er at vi har designet våre IT-løsninger rundt våre egne og kundenes behov, sier daglig leder i Solid Entreprenør AS, Lasse Johansen.

Digitalisering er helt avgjørende når norsk bygg- og anleggsbransje går inn i den fjerde industrielle revolusjon. Digitalisering, automatisering og effektivisering er nøkkelord for overgangen til Industri 4.0.

Johansen er daglig leder i Solid Entreprenør, og sønn av grunnlegger John Yngvar Johansen. Men mens faren er byggmester, har sønnen lang erfaring innen IT og telecom fra selskaper som Skill AS og BorgSolid. Det er dén kombinasjonen som gjør at Solid i dag ligger helt i forkant med å nyttiggjøre seg digitale løsninger som integrert del av virksomheten, som teller 450 ansatte.

IT-hyllevare holdt ikke

Solid har i dag tre medarbeidere innen IT og drift, og kjøper utviklertjenester fra Polen. Over de siste ti årene har de investert millionbeløp i IT-utvikling, og designet egne portaler og samhandlingsportaler for kunder og samarbeidspartnere.

– Mange entreprenører har ulike digitale plattformer for å få komplett funksjonalitet. Men vi så tidlig at det alltid var noe vi savnet ved IT-hyllevare. Derfor valgte vi å bygge løsningen vår selv, forklarer han.

Styrker håndverkeren

– Vi har en visjon vi jobber etter. Det er at vi skal «empower the construction worker». Altså styrke håndverkeren sånn at vedkommende er så godt rustet som mulig for å gjøre jobben – slik at vi leverer feilfritt ut mot sluttkunde, forklarer Johansen

Solids digitale skreddersøm gjennomsyrer hele virksomhetet – fra håndverkerleddet og byggeledelse til entreprenører, leverandører og sluttkunde.

Bas Pawel Greczek fotograferer fuktmåleren som blir registret i avviksystemet.

– Hos oss sier vi at håndverkeren skal ha informasjonen i fingerspissene. Bokstavelig talt, slår teknisk sjef Thomas André Magnussen fast.

Sømløs informasjonsflyt i komplekse byggeprosjekter

– Det betyr at håndverkeren har enkel tilgang til all nødvendig oppdatert informasjon om prosjektet. På samme måte har byggeleder tilgang til tegninger og alle detaljer, kan gi beskjed om avvik direkte på tegningen og ha full kontroll på status om prosjektet.

For kunden handler det om å ha en digital portal som viser all kommunikasjon med Solid, fremgangen i prosjektet og eventuelle avvik som måtte dukke opp underveis. I portalen kan kunden legge inn sine ønsker direkte.

– Til sammen har vi et system som minimerer feilmarginen, og sørger for en sømløs informasjonsflyt mellom alle aktørene i byggeprosjektet. Derfor er det viktig at dette fungerer optimalt, sier Thomas André Magnussen.

Tospråklig løsning

Effektivitet er avgjørende. Det er grunnen til at selskapet har usedvanlig høy grad av egenproduksjon og egen prefab-fabrikk på Rolvsøy. Der er det industriell og systematisk produksjon som gjelder. Solid har vært avhengig av å hente arbeidskraft utenfra.

– Norske håndverkere har i mange år vært mangelvare. Derfor er nesten alle våre håndverkere – nærmere 400 av totalt 500 ansatte – polske. Det krever mer av systemet vårt når alt må være tospråklig. For kvalitetskravene fra kunden er de samme, avslutter daglig leder Lasse Johansen.

Om Solid Gruppen
  • Solid Gruppen AS ble etablert i 1975.
  • Selskapet opererer innenfor nybygg, utbygging og rehabilitering og eiendomsutvikling.
  • De to selskapene i Solid Gruppen er Solid Entreprenør og Solid Prosjekt. Entreprenøren driver med nybygg, utbygging og rehabilitering, mens Prosjekt er eiendomsutvikler.
  • Har 500 ansatte - hvorav rundt 60 på hovedkontoret i Fredrikstad. Har også regionkontorer i Asker og på Romerike samt lager i Våler. Selskapet passerte en milliard i omstetning i 2017.
  • Har hatt ansvaret for prosjekter som Fornebuporten, Ullevål tårn, Follo Politihus og Jessheim Hage.
  • Solid har tatt digitalisering inn i sin kjernevirksomhet, noe som er helt avgjørende når norsk bygg- og anleggsbransje går inn i den fjerde industrielle revolusjonen.

Les også

Tema:
Innovasjon
Selv Norges største solcelle-entreprenør er snart et IT-selskap, mener gründeren.
Tema:
Teknologi
Bærekraft handler om langt mer enn klimagassutslipp. Men hvilke hensyn skal arkitektene og byggherrene prioritere? Et nytt digitalt verktøy
Tema:
Innovasjon
Tidligere har alle sidepropeller til båter brukt «hyllevare» elmotorer. Inntil nå. Verdensledende Sleipner i Fredrikstad har nemlig utviklet sin