– Denne blandingen er like hemmelig som cola-oppskriften
Alt jernet i Jøtuls ovner kommer herfra, hvor Øyvind Stene (t.v.) og hans kollegaer setter sammen blandingen som Rene Christensens folk trenger.
Tema:
Industriparken

– Denne blandingen er like hemmelig som cola-oppskriften

Trodde du at resirkulert jern ikke kunne bli like godt som nytt? Da bør du se til Fredrikstad, hvor Jøtul og Stene Stål Gjenvinning har drevet sirkulær økonomi i 40 år.

– Alt jernet i Jøtul-ovnene er resirkulert. 100 prosent. Vi er den eneste ovnsprodusenten i verden som overhodet ikke bruker nytt jern. Det har vi ikke gjort siden tidlig på 80-tallet, forteller Rene Christensen, konserndirektør salg og markedsføring i Jøtul.

Samtidig konstaterer han at jernet deres er gjenstand for misunnelse blant konkurrentene.

– De klarer ikke å skape den samme jernkvaliteten som oss. Dermed får de en ruere overflate med mer spor, begynner han og fortsetter:

– Og det legger kundene merke til. Overflaten gjør blant annet at vi er markedsleder i Japan selv om vi tar 20 prosent mer for ovnene enn konkurrentene.

Unik jernkvalitet fra Fredrikstad

Jernkvaliteten kan Christensen takke en annen Fredrikstad-bedrift for. Ved Borg Havn, tvers over Glommas utløp, ligger Norges største gjenvinningsklynge. Blant bedriftene er Stene Stål Gjenvinning, som gjenvinner jern til Jøtul etter svært strenge spesifikasjoner.

Øyvind Stene i Stene Stål
Øyvind Stene i Stene Stål Gjenvinning

Nå blir vi sett på som en viktig del av løsningen på en bærekraftig verden.

Alt jernet Jøtul smelter om kommer herfra, hvor det har blitt klippet og sortert fra alt fra gamle vedovner, jernbaneskinner og ståldragere til industrikraner eller Trafo-er.

Kun i ett år har Jøtul prøvd å kjøpe jern fra en annen leverandør på kontinentet. Det måtte de gi opp. Kvaliteten på jernet ble ikke like høy som «naboen» i Fredrikstad leverer.

I tillegg blir alt jernet som Stene Stål Gjenvinning leverer til Jøtul, produsert med helelektriske maskiner.

– Vi analyserer alt skrapjernet vi får inn for å vite nøyaktig hva det inneholder av mangan, kobber, bly og så videre. Deretter klipper eller presser vi det, og leverer til Jøtul etter en svært nøyaktig spekk for hvordan stålet skal være, forklarer daglig leder Øyvind Stene i Stene Stål Gjenvinning.

– Jernsammensetningen er like hemmelig som cola-oppskriften. Konkurrentene våre prøver å finne den, men de har ikke klart det, konstaterer Christensen.

Stene Stål Gjenvinning
Ikke la deg lure. Det du ser utenfor dette vinduet, vil snart bli forvandlet til lekre designprodukter.

    Dette er sirkulær økonomi

  • Et prinsipp for økonomisk virksomhet for å opprettholde verdien av produkter, materialer og ressurser så lenge som mulig, slik at vi reduserer behovet for å ta ut nye ressurser.
  • Omstillingen til sirkulær økonomi innebærer endringer i design (design for sirkulær økonomi), produksjon, valg av produksjonsmetoder og forbruksmønster – i tillegg til lovverk. En mer ressurseffektiv og sirkulær økonomi er nødvendig dersom vi skal nå bærekraftsmålene. Kun 9 % av verden er sirkulær i dag. (Miljødirektoratet)

Evig kretsløp

I dag er sirkulær økonomi noe «alle» snakker om. Øyvind Stene konstaterer at fokuset på bærekraft har revolusjonert hvordan folk ser på bransjen hans.

– Da Stene Stål Gjenvinning startet i 1928, var gjerne skraphandleren kjeltringen i filmer. Nå blir vi sett på som en viktig del av løsningen på en bærekraftig verden. Selv om vi egentlig har gjort det samme hele tiden, sier han.

Når de to Fredrikstad-bedriftene har vist vellykket bruk av sirkulærøkonomi i 40 år, har det blant annet sammenheng med at stål er ekstremt godt egnet for gjenbruk.

– Hvis du tar én meter med jernbaneskinne og smelter om på nytt, får du i teorien én meter med ny jernbaneskinne. Og du kan gjenta prosessen i det uendelige, forteller Stene.

Stene Stål Gjenvinning
Ett år prøvde Jøtul å få stål levert fra en annen leverandør enn “naboen”. Det forsøket ga de opp.

Uvurderlig norsk kompetanse

– Hvis du i stedet skal forvandle den til en vedovn, må du derimot ta noen grep. Da må du blande skinnestålet med andre jerntyper, for eksempel med mindre mangan, krom og bly, fortsetter han og sammenligner prosessen de gjør for Jøtul med baking:

Rene Christensen i Jøtul
Rene Christensen i Jøtul

Jeg har vært i Jøtul i 21 år, og har aldri sett maken. I en butikk i Sverige begynte to kunder å slåss fordi de ville ha den samme vedovnen.

– For å bake en kake, må du blande en rekke ulike ingredienser. Og blandingen må være riktig sammensatt for at den skal smake godt, sier han.

Akkurat dette er altså Stene Stål ekstremt gode til, påpeker Rene Christensen.

– Den kompetansen de sitter med for å sette sammen stålmassen, er helt uvurderlig, sier han.

Stene Stål Gjenvinning
Stene Stål Gjenvinning har jernlager for blant andre Jøtul. Sammen med den korte avstanden gir det ovnsprodusenten enorm fleksibilitet til å justere produksjonen.

Nærhet gir ekstra fleksibilitet

De høye energiprisene i Europa gjør at etterspørselen etter vedovner har gått til himmels.

– Jeg har vært i Jøtul i 21 år, og har aldri sett maken. I en butikk i Sverige begynte to kunder å slåss fordi de ville ha den samme vedovnen. Ordreinngangen vår er på 3–4 ganger det vanlige, forteller Christensen.

Etterspørselen gjør at fabrikken i Fredrikstad nå produserer på høygir. Og at påliteligheten til Stene Stål Gjenvinning er enda viktigere enn til vanlig.

Vi er den eneste ovnsprodusenten i verden som overhodet ikke bruker nytt jern.

Resirkuleringsbedriften er Norges desidert største leverandør av jern til støperier, med en årlig produksjon på 25.000 tonn. Av dette går vanligvis 7–8000 tonn til Jøtul.

– Jøtul har stål til rundt en ukes produksjon på sitt lager. Resten av lageret deres er hos oss, slik at vi alltid kan levere. Og det kan vi, sier Øyvind Stene.

At bedriftene i tillegg ligger i samme by, er også en fordel, konstaterer de to.

– Senest i fjor så vi hvor sårbart det kan bli med store avstander, da et skip sto på tvers i Suezkanalen og butikkene i Norge plutselig sto uten alt fra sykler til PC-er og møbler, sier Stene.

– I tillegg møtes operatørene våre kollegene i Jøtul jevnlig, og kan utveksle erfaringer, legger han til.

Om Jøtul
  • Norsk produsent av vedovner og ovnsinnsatser etablert i 1853. Lokalisert i Fredrikstad siden 1980.
  • 740 ansatte på verdensbasis, hvorav cirka 200 i Norge.
  • Utvikler og designer ovnene i Fredrikstad, hvor alle jernelementene også støpes før de sendes til montering i Polen og USA.
  • Selger ovner i 43 land i hele verden. Omsatte for 1,3 milliarder kroner i 2021, med cirka 77 prosent av omsetningen i utlandet.
  • Jernstøperiet i Fredrikstad er helelektrisk med strøm fra vannkraft.
Om Stene Stål Gjenvinning
  • Gjenvinningsbedrift i Fredrikstad, etablert i 1928. Cirka 35 ansatte.
  • Sorterer, bearbeider og gjenvinner jernskrap til råvare for støperier og jernverk.
  • Er Norges største leverandør av stål til støperier, med kunder som Jøtul, Ulefos, Kronos Titan og Hafsil.
  • Skaffer materialene ved å tilby avfallsløsninger for bedrifter og rivningsentreprenører. Utfører også rivning av stålkonstruksjoner.
  • Produserer skrapjernet helelektrisk, som eneste i Norge.

Les også

Tema:
Nettverk
Eiendomsprosjektet i sentrumsbydelen Værste i Fredrikstad innebærer at byen får en helt ny bydel – utbygd av ett selskap.
Tema:
Industriparken
EarthresQue skal finne bedre løsninger for bærekraftig håndtering og bruk av overskuddsmasser og avfall.
Tema:
Nettverk
Siden 2016 har IDYLL Festivalen i Fredrikstad økt fra 2,7 til 85 millioner i budsjett og fra 2500 til