Fiskeoppdrettsanlegget som fikk sine første laksesmolt i vår, er Norges første landbaserte anlegg for produksjon av slakteklar matfisk.
Selv om anlegget fullt utbygd vil ha kapasitet til å produsere 6000 tonn fisk, er hensikten en langt større. Fredrikstad Seafoods’ morselskap, det også Fredrikstad-baserte Nordic Aquafarms, er nemlig involvert i flere andre, og større, prosjekter innen landbasert fiskeoppdrett.
– Anlegget i Fredrikstad er et prøveprosjekt. Målet er å bruke det til å lære oss en helt ny teknologi som er relativt komplisert, sier daglig leder i Fredrikstad Seafoods, Roger Fredriksen, til journalist Silvija Seres i podkasten Lørn.tech.
Spår stor fremtid
I intervjuet spår han at nettopp landbasert fiskeoppdrett kommer til å prege næringen i årene fremover.
– Det vil nok bli bygd mange store anlegg globalt, utenfor Norge. I det store og hele vil nok de fleste landbaserte fiskeoppdrettsanleggene dukke opp nær de store markedene, sier Fredriksen.
«Fisk på land» har flere fordeler, fordi det løser problemene med rømming, spredning av lakselus, og forurensing av havbunnen nedenfor anleggene. Samtidig konstaterer Fredriksen at teknologien er ung, og at flere spørsmål må løses.
Eksporteventyr
– Den store utfordringen er å finne sammenhengen mellom teknologi og biologi. Uten optimale forhold, vokser ikke laksen slik den bør. Men ulikt deg og meg, sier ikke laksen ifra hvis den ikke trives, forklarer han.
Selv om prøveanlegget fortsatt ikke har funnet alle svarene, er potensialet stort.
– Jeg tror dette kan bli et nytt eksporteventyr. Det er så mange andre land i verden som kan ha behov for denne teknologien, sier Silvija Seres.