Norges neste eksport kan bli fisk på land
Ikke alle land har muligheter til fiskeoppdrett til havs. Roger Fredriksen i Fredrikstad Seafoods ser etter løsninger også for dem.
Tema:
Innovasjon

Norges neste eksport kan bli fisk på land

Fredrikstad Seafoods landbaserte oppdrettsanlegg kan bane vei for fiskeoppdrett på helt nye steder.

Fiskeoppdrettsanlegget som fikk sine første laksesmolt i vår, er Norges første landbaserte anlegg for produksjon av slakteklar matfisk.

Selv om anlegget fullt utbygd vil ha kapasitet til å produsere 6000 tonn fisk, er hensikten en langt større. Fredrikstad Seafoods’ morselskap, det også Fredrikstad-baserte Nordic Aquafarms, er nemlig involvert i flere andre, og større, prosjekter innen landbasert fiskeoppdrett.

– Anlegget i Fredrikstad er et prøveprosjekt. Målet er å bruke det til å lære oss en helt ny teknologi som er relativt komplisert, sier daglig leder i Fredrikstad Seafoods, Roger Fredriksen, til journalist Silvija Seres i podkasten Lørn.tech.

Spår stor fremtid

Roger Fredriksen i Fredrikstad Seafoods
Roger Fredriksen i Fredrikstad Seafoods.

I intervjuet spår han at nettopp landbasert fiskeoppdrett kommer til å prege næringen i årene fremover.

– Det vil nok bli bygd mange store anlegg globalt, utenfor Norge. I det store og hele vil nok de fleste landbaserte fiskeoppdrettsanleggene dukke opp nær de store markedene, sier Fredriksen.

«Fisk på land» har flere fordeler, fordi det løser problemene med rømming, spredning av lakselus, og forurensing av havbunnen nedenfor anleggene. Samtidig konstaterer Fredriksen at teknologien er ung, og at flere spørsmål må løses.

Eksporteventyr

– Den store utfordringen er å finne sammenhengen mellom teknologi og biologi. Uten optimale forhold, vokser ikke laksen slik den bør. Men ulikt deg og meg, sier ikke laksen ifra hvis den ikke trives, forklarer han.

Selv om prøveanlegget fortsatt ikke har funnet alle svarene, er potensialet stort.

– Jeg tror dette kan bli et nytt eksporteventyr. Det er så mange andre land i verden som kan ha behov for denne teknologien, sier Silvija Seres.

Om Fredrikstad Seafoods
  • Har utviklet og bygd Norges første kommersielle, landbaserte lakseoppdrettsanlegg for produksjon av slakteklar fisk.
  • Første smolt ble satt ut i anlegget i mai 2019.
  • Den første laksen skal etter planen være slakteklar før sommeren 2020.
  • Fredrikstad Seafoods er datterselskap av Fredrikstad-selskapet Nordic Aquafarms, som også planlegger og/eller driver landbaserte oppdrettsanlegg andre steder i verden.

Les også

Tema:
Innovasjon
Tre fredrikstadbrødre fant løsningen som fjerner køen i Kommune-Norges koronatelefoner. Og det er bare en spinoff av det virkelige
Tema:
Innovasjon
Kunstig intelligens (KI) er langt mer enn ChatGPT. Her er fire Fredrikstad-bedrifter som bruker KI på svært ulike måter.
Tema:
Innovasjon
Fra et småbruk i Fredrikstad er Preben Alexander Lugg og Preben Frenning kongene av hytteutstyr. Alt takket være et