Innovasjon skal gi bedre kontroll over helsepengene
Fra balkongen på kontoret ser Helfo Kontroll-direktør Gry Hege Ahlgren og seniorrådgiver Jens Christian Haatvedt langt utover Fredrikstad sentrum.
Tema:
Innovasjon

Innovasjon skal gi bedre kontroll over helsepengene

Helfo Kontroll har 100 prosent treff i sakene sine. Likevel har de fått støtte fra Forskningsrådet for å bli enda bedre.

– Målet er å bruke maskinlæring og avansert analyse til å gjøre jobben med etterkontroll mer effektiv, sier Jens Christian Haatvedt.

Seniorrådgiveren og analytikeren i Helfo Kontroll i Fredrikstad, leder nå en av arbeidspakkene i innovasjonsprosjektet som Forskningsrådet har gitt støtte til, og som Helfo gjennomfører i samarbeid med blant annet NMBU, Universitetet i Agder og Folkehelseinstituttet.

Store summer

Hvert år betaler Helfo ut 36 milliarder statlige kroner i helserefusjoner, til alt fra privatpersoner som har lagt ut for legemidler eller behandling, til fastleger, tannleger, fysioterapeuter, psykologer og andre helsektører.

Helfo Kontroll i Fredrikstad
Direktør Klas Pettersen (T.v.) i NORA er med i referansegruppen for innovasjonsprosjektet. Her sitter han sammen med Jens Christian Haatvedt og Gry Hege Ahlgren.

Helfo Kontrolls oppgave er å bidra til at utbetalingene er riktige, ved å avdekke og reagere på økonomisk misbruk og bedrageri.  Til oppgaven har de en stab av ulike spesialister, som jurister, analytikere, granskere og helsepersonell.

– Innovasjonsprosjektet handler om både å utvikle bedre analyseverktøy og -modeller og å bruke dem riktigere, sier direktøren for Helfo Kontroll, Gry Hege Ahlgren.

Datamodeller og prediksjon

Allerede i dag leverer Helfo gode digitale resultater: Hvert år blir 800 millioner kroner i refusjoner avvist i automatisk kontroller. Og når Helfo kontroll gjør utplukk på bakgrunn av mistanke om økonomisk misbruk og bedrageri, har de god treffprosent.

Likevel innser de at alt kan gjøres bedre – og ikke minst mer effektivt.

Målet er å bruke maskinlæring og avansert analyse til å gjøre jobben med etterkontroll mer effektiv

Jens Christian Haatvedt i Helfo Kontroll
Jens Christian Haatvedt leder en av arbeidspakkene i prosjektet,

– Vi sitter allerede på veldig mye kunnskap og data fra både utbetalte refusjoner og tidligere etterkontroller. Nå samler vi, sammen med forskerne, denne kunnskapen og skal bruke den til å trene opp prediksjonsmodellene og verktøyene for mønstergjenkjenning, sier Haatvedt.

Ved å ta i bruk maskinlæringssystemer som automatisk identifiserer hvilke refusjonssøknader som bør kontrolleres, håper han og kollegaene ikke bare å jobbe raskere, men også smartere.

Helfo håper også å bli i stand til å avdekke flere typer av feil, både fordi automatiseringen vil frigjøre ressurser til grundigere analyse, og fordi den kunstige intelligensen vil kunne bidra til å luke ut eventuelle blindsoner – feilutbetalinger som Helfo i dag eventuelt ikke oppdager.

Feil kan gå begge veier

Jens Christian Haatvedt og Gry Hege Ahlgren i Helfo Kontroll
Helfos over 90 ansatte i Fredrikstad har fått nye kontorer – sentralt beliggende i Fredrikstad sentrum.

I 2020 bidro Helfo Kontroll til at 56 millioner kroner ble krevd tilbake.

Vi må gå opp stien litt underveis

Trolig vil innovasjonsprosjektet bidra til at summene blir enda større i fremtiden.

Gry Hege Ahlgren er direktør i Helfo Kontroll.
Gry Hege Ahlgren er direktør i Helfo Kontroll.

Likevel understreker Ahlgren at de aller fleste aktørene bruker systemet slik det er tenkt, og at maskinlæringen ikke bare skal hjelpe Helfo til å avdekke urettmessige utbetalinger, men også kunne gi verdifull kunnskap om når det er riktig å bruke virkemidler som veiledning og informasjon.

Boost for motivasjonen

Jens Christian Haatvedt understreker at det er et innovasjonsprosjekt, og at det innebærer noe usikkerhet. Samtidig har han en god følelse.

– I et innovasjonsprosjekt vet du ikke hvor bra verktøyene vil bli før vi er i mål. Vi må gå opp stien litt underveis.  Prosjektet gir en stor boost for motivasjonen.

Om prosjektet
  • "Lærende kontrollvirksomhet av helserefusjonsordningen" er et innovasjonsprosjekt som eies av Helfo og gjennomføres i samarbeid med NMBU, Folkehelseinstituttet og Universitetet i Agder.
  • Målet for prosjektet er å sørge for riktig bruk av fellesskapets midler gjennom å utvikle prediktive modeller i helsedata. Målet er at det skal bidra til å gjøre det enkelt å gjøre riktig første gang
  • Prosjektet har mottatt støtte på 6,285 millioner kroner fra Norges forskningsråd, og har et totalbudsjett på 13,4 millioner kroner. Prosjektet løper fra 2021 og ut 2023.
Om Helfo Kontroll
  • Helfo Kontroll utfører etterkontroller i helserefusjonsordningen. Mandatet er å avdekke og reagere på økonomisk misbruk og bedrageri.
  • Helfo Kontroll er samlet i Fredrikstad og det er et, tverrfaglig kontrollmiljø bestående av jurister, analytikere, granskere, helsepersonell og andre relevante fagressurser.
  • Helfo-kontoret i Fredrikstad har også en avdeling for pasientformidling som har ansvar for å skaffe behandlingstilbud ved fristbrudd og en for saksbehandling av legemidler og utstyr. Til sammen har Helfo-kontoret i Fredrikstad 95 ansatte.

Les også

Tema:
Innovasjon
Noen få skritt unna Bård Ekers designkontor i Fredrikstad jobbes det for fullt på en helt annen måte. Der
Tema:
Forskning
Hele tre Fredrikstad-bedrifter fikk støtte i Forskningsrådets siste utdeling av innovasjonsmidler. Det plasserer byen helt i toppen.
Tema:
Forskning
I utviklingsavdelingen til Orkla i Fredrikstad forsker Jon Tomtum og kollegaene målrettet for å erstatte kjøtt med tang og