Grønne og blå lunger er blant byenes mest lønnsomme investeringer
Phan Åge Haugård har studert effekten av ulike overvannstiltak, og kommet frem til svært oppsiktsvekkende resultater.
Tema:
Innovasjon

Grønne og blå lunger er blant byenes mest lønnsomme investeringer

Parker, blomsterbed og dammer er ikke bare pent. Med riktig planlegging er de også noen av samfunnets mest lønnsomme investeringer fordi de hindrer overvannsproblemer.

1. september ble 2000 kjellere oversvømt da et voldsomt styrtregn rammet Fredrikstad. Tre dager senere ringte mellom 90 og 100 privatpersoner i Oslo brann- og redningsetaten på grunn av vann i kjelleren.

– Vi opplever kraftigere regnbyger enn tidligere. I tillegg har vi tettet igjen byene med asfalt og tak, slik at regnvannet ikke lenger siver ned i jorden, sier seksjonsleder for Vann og avløp i COWI, Phan Åge Haugård.

Vil ha vann ut av rørene

Phan Åge Haugård og Silvija Seres
Phan Åge Haugård og Silvija Seres.

Han anbefaler norske kommuner å tenke nytt rundt hvordan de håndterer store nedbørsmengder. Haugård vil rett og slett vekk fra dagens tankegang om å lede overvannet ned i rør.

– Vi bør gå tilbake til hvordan naturen håndterte overvann før byene kom. Det handler om å få mer grønne og blå elementer i bymiljøet, slik at naturen selv kan holde tilbake mye av regnet, sier han i podkasten Lørn.tech, som intervjuet ham i Fredrikstad.

Han anbefaler løsninger som grønne tak, brostein i stedet for asfalt på veiene, og multifunksjonsanlegg som kan være vannbassenger ved flom og skatepark i tørre perioder.

Kostnadseffektivt

– Studien min viser at de mest kostnadseffektive overvannstiltakene kan ha et kost/nytte-forhold på 1 til 25. Altså at samfunnet tjener inn 25 kroner per krone tiltaket koster, sier han.

Til sammenligning gir det mest lønnsomme prosjektet i Nasjonal transportplan en gevinst på 1,43 kroner per statlig investert krone, ifølge VG.

– Politikerne må få øynene opp for hvor lønnsomt det er å håndtere overvann, sier Phan Åge Haugård i samtalen med podkastvert Silvija Seres.

Om COWI
  • Et flerfaglig rådgivende ingeniørselskap med ca. 950 ansatte på landsbasis.
  • Fredrikstad-kontoret er selskapets nest største i Norge, med drøyt 200 ansatte.

Les også

Tema:
Innovasjon
En glassfasade kan være mye mer enn de fleste tror. Bare spør Norges største leverandør av glass- og aluminiumsfasader,
Tema:
Forskning
I utviklingsavdelingen til Orkla i Fredrikstad forsker Jon Tomtum og kollegaene målrettet for å erstatte kjøtt med tang og
Tema:
Innovasjon
I Gamle Fredrikstad utvikles et system som kan gjøre det mye billigere å kartlegge havbunnen. Selve ideen startet høyt