Ny tjeneste skal gi lavere sykefravær – og mer fornøyde ansatte
Hos MOTIO Helse får brukerne hjelp fra autorisert helsepersonell som Emma Andersson og Jørgen Høkeli Nilsen.
Tema:
Innovasjon

Ny tjeneste skal gi lavere sykefravær – og mer fornøyde ansatte

Etter 13 år med egen muskel- og leddklinikk har Jørgen Høkeli Nilsen blitt gründer. I et nytt selskap vil han gjøre noe med grunnen til at pasientene får plager.

I Perspektivmeldingen omtales mangel på arbeidskraft som en av våre største utfordringer fremover. Samtidig har Norge verdens høyeste sykefravær.

Øverst på listen over årsakene til at vi blir syke troner muskel- og skjelettplager, med lettere psykiske plager som en god nummer to.

I jobben som naprapat har Jørgen Høkeli Nilsen hjulpet mange slike pasienter.

Samtidig har han hatt en følelse av å starte litt i feil ende.

For at effekten skal vare, må de nye vanene fungere i hverdagen

– I klinikken reduserer vi symptomene. Men vi rekker ikke å kartlegge individet og hjelpe det til å gjøre noe med årsakene til plagene, sier han.

Gründerselskap med ny metode

Korona-nedstengingen i 2020 ga ham sparket til å gjøre alvor av en idé han hadde hatt lenge.

Resultatet ble helse-tech-selskapet MOTIO Helse, som kombinerer teknologi med helsepersonell for å kartlegge og følge opp arbeidstakere som er i risikogruppen.

Jørgen Høkeli Nilsen i MOtIO Helse
Jørgen Høkeli Nilsen

De ansatte føler mindre stress, opplever i mindre grad arbeidsmengden som en byrde og har mer overskudd i hverdagen

Målet er å hjelpe dem til varige livsstilsendringer. Både forskningen og selskapets tidlige resultater viser at det gir sunnere og mer fornøyde mennesker – og lavere sykefravær. Fredrikstad-selskapet søker nå ti pilotbedrifter i hjembyen som skal teste den innovative løsningen, i tillegg til de to arbeidsgiverne som allerede har prøvd den i 16 uker.

Deretter er ambisjonen å vokse ikke bare nasjonalt, men også i resten av Norden.

– Sykefravær påfører bedrifter enorme kostnader, som strekker seg langt utover rene lønnskostnader. Høyt sykefravær går utover produktiviteten, konkurranseevnen og kvaliteten på produktene og tjenestene som leveres, og har dermed direkte innvirkning på lønnsomheten, sier daglig leder Cathrine Hagen.

Jørgen Høkeli Nilsen i MOtiO Helse og Nina Kildahl Robertsen
Selskapets løsning er å kombinere digitale løsninger med helsepersonell, som naprapat Nilsen.

Ingen bootcamp

Diskusjoner rundt sykefravær ender fort opp som Ludvig Holbergs berømte sitat fra «Jeppe på Bjerget»: «De siger vel i herredet, at Jeppe drikker, men de siger ikke, hvorfor Jeppe drikker.»

Ifølge Nilsen og Hagen er det liten tvil om hva som ligger bak mange av muskel- og skjelettplagene i NAV-statistikken.

– Det er vanlig å tenke at overbelastning og ergonomi på arbeidsplassen har skylden. Vi vet imidlertid at grunnene er sammensatte og at det ofte handler om livsstil, langvarig stress og dårlig søvn. Problemer i arbeidsmiljøet kan også forårsake eller forsterke plagene, sier Hagen.

Cathrine Hagen
Cathrine Hagen

Sykefravær påfører bedrifter enorme kostnader, som strekker seg langt utover rene lønnskostnader

Når MOTIO Helse tar fatt på en arbeidsplass, starter de derfor med å kartlegge de ansatte. Deretter jobber de langsiktig med medarbeiderne som er i faresonen for å bli sykmeldte.

– Vårt mål er å hjelpe dem til å etablere varige livsstilsendringer. Da må motivasjonen og målene komme fra dem selv, og de må jobbe gradvis og i eget tempo. Derfor varer våre prosjekter i syv til ni måneder. Dette er ingen bootcamp. For at effekten skal vare, må de nye vanene fungere i hverdagen, sier Nilsen.

MOTIO Helse skal gi lavere sykefravær
For å gi varig effekt legger MOTIO Helse opp til at brukerne selv setter målene – i samråd med fagpersonene.

Kombinerer teknologi og mennesker

Gode forsetter om et nytt og bedre liv er ikke noe nytt, heller ikke for pasientene i Nilsens klinikk eller medarbeiderne MOTIO Helse har hos sine to pilotkunder.

Utfordringen er å få vanene til å vare – også gjennom nedturene.

Fredrikstad-selskapets løsning er å kombinere digitale verktøy med helsepersonell. Teknologien gjør det mulig å følge mange mennesker hele tiden – og få varsel når ett av dem har en dipp og trenger oppfølging.

– Da kobler vi oss på og kan ta en samtale. Skal denne typen digitale løsninger fungere, må du også ha en menneskelig kontakt som du har en relasjon til, sier Jørgen Høkeli Nilsen.

Gode resultater – og en overraskelse

Samtlige elementer i tjenesten MOTIO Helse er godt dokumentert gjennom forskning. De virker. Pilotprosjektene skal nå dokumentere at også sammensetningen fungerer. Til dette arbeidet får de hjelp av lege og BI-professor Kari J. Kværner og Høgskolen i Østfold.

Så langt er resultatene over all forventning.

– Etter 16 uker for de første brukerne ser vi god effekt. De ansatte føler mindre stress, opplever i mindre grad arbeidsmengden som en byrde og har mer overskudd i hverdagen, sier Nilsen.

Forsøkene har også hatt en overraskende effekt.

– Samtlige arbeidstakere oppgir at de opplever seg sett og hørt av arbeidsgiveren på en annen måte enn før. Dette er utrolig positivt.

– Forskningslitteraturen viser klart at de resultatene vi ser, fører til lavere sykefravær, sier Hagen.

Om MOTIO Helse
  • Fredrikstad-selskap som utvikler en ny digital helsetjeneste som kobler veiledning fra autorisert helsepersonell med etablering av nye vaner og en helhetlig tilnærming til arbeidstakere.
  • Målet er å hjelpe folk med risiko for sykemelding til varig livsstilsendring, noe som vil bidra til redusert sykefravær.
  • Selskapet ble etablert i 2020 og har i dag fire ansatte. Alle veilederne er autorisert helsepersonell.
  • MOTIO Helse er i gang med de to første prøveprosjektene og søker nå 10 pilotbedrifter i Østfold som vil teste løsningen.
  • På sikt er ambisjonen å vokse og tilby bedrifter oppfølging av medarbeidere i hele Norge og Norden.

Les også

Tema:
Forskning
Biobe i Fredrikstad er allerede store på rensing av svoveldioksid (SO2). Nå satser bedriften stort på å finne de
Tema:
Innovasjon
I Fredrikstad vil Borg CO2 Terminal tilby en lagringsløsning for bedrifter som skal skipe ut CO2-fangst.
Tema:
Teknologi
En dårlig tetning fikk romfergen «Challenger» til å eksplodere i 1986. Nå utvikler Fredrikstad-selskapet Seal Engineering teknologi som skal