Skybasert måling for matvarebransjen
Mari-Ann Akerjord og Steinar Sælid i Prediktor sammen med ansvarlig for mekanisk design Bjørn Berg (foran).
Tema:
Forskning

Skybasert måling for matvarebransjen

Med Spektron D20 har tech-selskapet Prediktor funnet en måte matvareprodusentene kan kutte kostnader og optimalisere produksjonen sin på. Løsningen ligger i skyen.

Fredrikstad-selskapet Prediktor har funnet en løsning som skal spare næringsmiddelindustrien for millioner. Ved å ta i bruk innovativ teknologi tidligere utviklet for helsesektoren og kombinere det med skyløsninger, kan nå flere sektorer nyttiggjøre seg Prediktors løsning. Tine og Nestlé er blant pilotene.

Løsningen heter Spektron D20, og den måler næringsinnholdet i matvarer på en måte markedet ikke har sett maken til.

– Inspirasjonen kom fra løsningen vi har utviklet i Prediktor Medical. Den gjør at man kan måle blodsukkeret for diabetespasienter på en ikke-invasiv måte. Altså uten å måtte stikke gjennom huden. I stedet er den basert på spektroskopi – at man bruker lys, sier Steinar Sælid.

20 år med spisskompetanse

Sælid var selv med å starte Prediktor i 1995. Da hadde han allerede mer enn 20 års fartstid fra SINTEF, som professor – nå emeritus – ved NTNU og som sjefsingeniør både i Kongsberg Maritime og i Norsk Hydro. Han var selv daglig leder i Prediktor fram til 2012, men arbeider i dag med teknologi i selskapet.

Siden oppstarten har Prediktor levert avanserte teknologi- og IT-løsninger til en rekke ulike sektorer som olje og gass, maritim, solenergi, bilindustrien og næringsmiddelindustrien.

– For næringsmiddelindustrien er det helt avgjørende at sammensetningen av produktene blir riktig. I kremfløte skal det for eksempel være 38 prosent fett, verken mer eller mindre. Avvik fra dette kan koste produsenten store summer. Vår løsning, Spektron D20, gjør at man løpende kan overvåke næringsinnholdet – som fett, vann og protein – og dermed sikre at produksjonen holder jevn kvalitet, forklarer Sælid.

Store muligheter hos meieriene

Prediktor satser nå tungt inn mot meieriindustrien.

– Vi har blant annet kjørt pilotstudier på melkeproduksjon hos Tine, og har flere andre pilotstudier på gang – deriblant hos Nestlé. Ved å måle fortløpende hvor som helst i produksjonsprosessen, kan man optimalisere produksjonsprosessen i sanntid, sier Mari-Ann Akerjord.

Akerjord er leder for Prediktor Instruments som har utviklet Spektron D20. Hun legger også til at løsningen har verdi for næringsmiddelindustrien langt utenfor meieribransjen.

Prediktor AS i Fredrikstad utvikler og produserer avanserte realtime analyseverktøy

Skybaserte målinger

Akerjord forklarer at ved å ta i bruk skyen, har Prediktor laget en løsning som setter kunden i stand til å optimalisere produksjonsprosessen.

– Noe som er helt nytt, er at vi tilbyr målingene som en abonnementsløsning. Det betyr at Prediktor eier instrumentet som fysisk er montert for eksempel på tappelinja. Men instrumentet kalibreres via en skyløsning. Det innebærer at alle de avanserte regnemodellene som skal til for å sikre riktige målinger ligger i skyen og lastes ned derfra, forklarer hun.

Hun fortsetter:

– Da kan man overvåke produksjonen lokalt gjennom sanntidsdata, som også kan sendes til skyen, og styre produksjonen fortløpende. I sum blir dette en betydelig reduksjon både i tidsbruk og kostnader for våre kunder – i tillegg til at måleinstrumentet fysisk er mye mindre enn alle andre alternativer.

Stor tro på fremtiden

Prediktor-gruppen har hovedkontor i Fredrikstad og består av datterselskapene Prediktor Medical, Prediktor Instruments, Prediktor og Prediktor China. Samarbeidet med forskningsinstitusjoner som NTNU og Universitetet i Oslo er tett, og det er doktor- og mastergradsnivå som gjelder for de fleste ansatte i Prediktor.

Prediktor-gründer Steinar Sælid ser lyst på fremtiden til selskapet.

– Det er alltid utfordrende å få innpass i nytt marked med ny teknologi. Men med denne teknologien og løsningen er vi på et virkelig spennende spor som representerer noe helt nytt. For å sitere Timbuk 3: ”The Future’s So bright I Gotta Wear Shades”, avslutter han.

Om Prediktor
  • Teknologi- og IT-selskap grunnlagt i Fredrikstad i 1995. Består datterselskapene Prediktor Medical, Prediktor Instruments, Prediktor og Prediktor China.
  • Prediktor Medical var i 2016 nominert til TU Tech Award for sin sensor for ikke-invasiv måling av blodverdier.
  • I tillegg til bedriftens hovedkontor i Fredrikstad, har Prediktor ansatte fordelt på avdelinger i Porsgrunn, Oslo og Kina.
  • Omsetter for omlag 60 millioner kroner, og operer mot sektorer som olje- og gass, maritim, solenergi, bilindustrien og næringsmiddelindustrien.

Les også

Tema:
Forskning
Biobe i Fredrikstad er allerede store på rensing av svoveldioksid (SO2). Nå satser bedriften stort på å finne de
Tema:
Teknologi
Også bedrifter som ikke er pålagt å følge ISO-standarder, bør jobbe som om de er det. Ellers risikerer de
Tema:
Industriparken
Trodde du at resirkulert jern ikke kunne bli like godt som nytt? Da bør du se til Fredrikstad, hvor