Dobler produksjonen – og kutter utslippene med 87 prosent
En investering i 100-millionersklassen vil gi ren vinn–vinn for Glasopor i Fredrikstad.
– Vi får disse investeringsmidlene fordi vi ligger der vi ligger, sier fabrikksjef Svend Aage Larsen i Glasopors fabrikk i Fredrikstad.
Fabrikken skal nå doble antallet produksjonslinjer og bygge om eksisterende maskiner så de blir langt mer miljøvennlige. Ombyggingen vil redusere fabrikkens CO2-utslipp med 87 prosent – samtidig som produksjonskapasiteten dobles.
Til sammen er det en investering på 100–120 millioner kroner avhengig av valutakursen.
– Det er som de sier i eiendomsbransjen: Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet, sier Larsen om hvorfor nettopp hans Glasopor-fabrikk får disse midlene.
Råvaren til Glasopor er resirkulert glass og all innsamlet glassemballasje i Norge sendes til nettopp Fredrikstad. I tillegg har østfoldbyen også flere andre fordeler:
– Vi har kort vei til både havn og E6 samtidig som vi ligger nær Sverige. Fredrikstad er med andre ord attraktivt på mange måter, utdyper han.
Her kommer den nye produksjonslinjen. Så snart den står ferdig, begynner arbeidet med å modernisere dagens to linjer.
Ser felles marked
Verdien av å ligge nærme det svenske markedet ble tydelig etter E6-skredet ved Stenungsund nord for Göteborg i fjor. Da var det behov for store mengder med lette fyllmasser, og Glasopor var et naturlig valg. Produktet veier nemlig svært lite og brukes til fundamentering, frostsikring og som fyllmasse.
Svend Aage Larsen, fabrikksjef
Vi har kort vei til både havn og E6 samtidig som vi ligger nær Sverige. Fredrikstad er attraktivt på mange måter
Dette er spesielt interessant i Sverige, hvor det er dårlige grunnforhold mange steder.
– Eieren vår har også en fabrikk i Hammar nord for Vättern i Sverige. Men det svenske markedet er så stort at vi trolig vil fylle et behov også der. Vi ser på Norge og Sverige som et felles marked, noe som gir gode eksportmuligheter, forteller Larsen.
Råvaren til Glasopor er knust returglass som ikke kan brukes til ny flaskeproduksjon. Når produksjonen snart går 100 prosent på fornybar energi. vil det bli en enda bedre sirkulær prosess.
Stor effektivisering
Svend Aage Larsen innrømmer at planene er ambisiøse når fabrikken i Fredrikstad nå skal bygges om.
Ikke bare skal produksjonen dobles. Samtidig skal CO2-utslippet altså reduseres.
– Det er et ganske frekt og hårete mål. Men vi har regnet på det, sier han og forklarer at dette skal oppnås gjennom en kombinasjon av mange tiltak:
De to nye linjene vil være strømdrevne, og de to eksisterende skal bygges om fra gass- til elektrisk drift.
Tørking av råvareglasset som brukes i produksjonen, vil skje på overskuddsvarme fra ovnene i stedet for med gassdrift som i dag, noe som reduserer både utslipp og energiforbruk.
Både prosessene og den fysiske utformingen vil optimaliseres for å sikre mest mulig effektiv drift.
Dette blir et knallbra miljøprosjekt! Gitt at CO2-avgiften neppe vil minske i fremtiden, tror vi at det også vil være smart bedriftsøkonomisk å være i forkant og redusere utslippene
– Jeg gleder meg virkelig til dette surrer og går. Energiforbruket og ikke minst CO2-utslippet per enhet vil bli enormt mye bedre, sier fabrikksjefen.
Bruk av data og moderne styringssystemer står sentralt i effektiviseringen. Larsen forklarer at bedriften involverer de ansatte aktivt for å finne de aller beste løsningene – både for den fysiske utformingen av produksjonslinjene og hvordan dataene skal presenteres mest mulig oversiktlig.
De ansatte blir involvert i hele ombyggingen for å sikre at alle styringsverktøy og maskiner blir så optimale som mulig.
Kommer nye krav i forkjøpet
Den nye tørkemaskinen vil stå klar allerede i april. Deretter skal de nye produksjonslinjene monteres over sommeren, før de to eksisterende linjene skal bygges om til elektrisk drift i 2026.
– Vi har det travelt med å ruste oss for stadig strengere myndighetskrav, forklarer Svend Aage Larsen og utdyper:
– Dette blir et knallbra miljøprosjekt! Gitt at CO2-avgiften neppe vil minske i fremtiden, tror vi at det også vil være smart bedriftsøkonomisk å være i forkant og redusere utslippene våre.
Glasopor er et premium lettfyllings- og isolasjonsmateriale som lages av resirkulert emballasjeglass.
Firmaet med samme navn startet med fabrikk på Skjåk i 2002 og etablerte fabrikken i Fredrikstad i 2012.
Fabrikken i Fredrikstad har i dag 18 ansatte. Med utvidelsen får Glasopor den største kapasiteten i konsernet, og bidrar til å befeste konsernets posisjon som en av verdens ledende skumglassprodusenter.
Selskapet eies i dag av den finske skumglassprodusenten Foamit Group.
Sleipner Motor og Solcellespesialisten fra Fredrikstad er blant de 14 norske finalistene i verdens største vekstskaperprogram, EY Entrepreneur Of The Year. Vi gratulerer - og ønsker lykke til!
DN har nok en gang kåret Norges raskest voksende bedrifter, den såkalte Gasellelisten. Hele 55 av vekstbedriftene på årets liste er fra Fredrikstad. Vi gratulerer!