Fem tips for å beskytte gründer-ideen din
«Gode idéer bør beskyttes», er slagordet til de ansatte i Fluges patent.
Tema:
Innovasjon

Fem tips for å beskytte gründer-ideen din

Har du en god idé gjelder det å holde kortene tett til brystet. For uten beskyttelse kan den geniale oppfinnelsen din bli verdiløs.

Fallgruvene er mange for en gründer som vil søke lykken med oppfinnelsen sin. Å søke juridisk beskyttelse for ideen i en tidlig fase, kan vise seg å være veldig lurt.

Beskytt oppfinnelsen din

Det første du bør gjøre er å vurdere om det er nødvendig å beskytte idéen allerede før du begynner å realisere den. Da unngår du at noen stikker av gårde med ditt geniale konsept – eller at du kopierer en oppfinnelse som noen andre allerede sitter på rettighetene til.

Du kan få hjelp til vurderingen av et patentbyrå. Fluges patent i Fredrikstad har spesialkompetanse på kommersiell beskyttelse av oppfinnelser og har laget en femtrinns guide for hvordan du bør gå frem for å beskytte din oppfinnelse.

Fem tips til oppfinnere

  1. Idéen din må holdes hemmelig for omverdenen helt til patentsøknaden er sendt inn. Del ikke idéen med noen før du har sikret deg rettighetene. Ikke snakk med naboen, ikke spør om innspill på Facebook, ikke vis frem prototypen på TV og ikke presenter idéen din for investorer før dette er på plass.
  2. Ta kontakt med et patentbyrå i oppstartsfasen. I tillegg kan det ofte være en god idé å snakke med Innovasjon Norge og SkatteFUNN om støtteordninger eller hjelp til å søke skattefritak.
  3. Et patentbyrå kan, i tillegg til å bistå med søknader, undersøke om noen andre allerede sitter på rettighetene til det du ønsker å beskytte. Dette er et lurt sted å starte. Hvis noen eier rettighetene, må du i så fall inngå en avtale om lisensiering for å gå videre med planene dine.
  4. Patentbyrået er avhengig av å få vite detaljene rundt oppfinnelsen din for å kunne hjelpe deg, men de er bundet av taushetsplikt. Dersom du ser deg nødt til å snakke med noen andre før du søker om rettighetene til en idé, bør du i det minste forsikre deg om at vedkommende signerer en taushetserklæring.
  5. Ta deg tid til å sikre rettighetene til idéen din. Går du for fort frem i prosessen med en patentsøknad, er det ikke mulig å reparere skaden.

Har du en god ide? Fluges patent kan hjelpe deg.

Om Fluges Patent
  • Patentkontor med bred kompetanse og lang erfaring innen behandling av immaterielle verdier og rettigheter.
  • Kontor i Fredrikstad Innovasjonspark.
  • Jobber med blant annet patentbeskyttelse, designregistrering, varemerkeregistrering og overvåking av registrerte rettigheter.

Les også

Tema:
Innovasjon
Korte hjemmesykepleie-besøk for å gjøre målinger pasienten kan ta selv, bør effektiviseres bort, mener Dignio-sjef Lars Christian Dahle.
Tema:
Innovasjon
Fredrikstad Seafoods landbaserte oppdrettsanlegg kan bane vei for fiskeoppdrett på helt nye steder.
Tema:
Innovasjon
Tidligere har alle sidepropeller til båter brukt «hyllevare» elmotorer. Inntil nå. Verdensledende Sleipner i Fredrikstad har nemlig utviklet sin