Alle som har vært i militæret kjenner til «rødfis». Løsammunisjonen blir brukt i både trening og militærøvelser for å gi soldatene lyden og følelsen av å skyte – uten fare for å skade hverandre.
Løspatronene inneholder tennhette og er laget av rød plast.
Og akkurat det sistnevnte er problemet. Hvert år bruker forsvaret rundt 15 millioner slike rødfis bare i Norge. Det betyr at ganske mange små, røde plastbiter blir liggende igjen i naturen, selv om soldatene rydder etter seg så godt de klarer.
Totalt blir det trolig liggende igjen flere tonn slik plastavfall i naturen – hvert år, ifølge Forsvarets Forum.
Null plast – og bedre trening
Nå kan rødfisen – og plastforsøplingen – bli historie. NXTech i Fredrikstad har nemlig utviklet sammen med Green Ammo, en elektronisk etterfølger basert på blåtann-teknologi.
I tillegg til miljøgevinsten vil løsammunisjonen E-blanks også gi soldatene en mer realistisk opplevelse av hvordan det er å skyte med ekte ammunisjon.
E-blanks gir nemlig både realistisk rekyl – «slaget» mot skulderen idet skuddet avfyres – og realistiske smell. Det er også mulig å legge inn typiske feil, som klikk, patroner som kiler seg fast, og liknende slik at soldatene også får trent på ulike situasjoner.
– Nå er produktet i testfasen, og både det norske og amerikanske forsvaret er i gang med testing, forteller Hans-Erik Sand, som har vært prosjektleder for test og produksjon hos NXTech.
Vi mangler aldri spennende arbeidsoppgaver
Han legger til at testfasen kan avdekke behov for enkelte justeringer av teknologien, først og fremst i reelt miljø der soldatene bruker systemet med blant annet eksponering av kulde, varme, fuktighet og gjørme.
– Dette er vanlig i nesten alle produktutviklinger vi gjør for våre kunder, forteller Sand.
Produktutvikling på oppdrag
NXTech har utviklet E-blanks på oppdrag fra selskapet Green Ammo. Det er slik de 33 ansatte i Fredrikstad-bedriften alltid gjør det.
I tillegg til miljøgevinsten vil løsammunisjonen E-blanks også gi soldatene en mer realistisk opplevelse av hvordan det er å skyte med ekte ammunisjon.
Selskapet er spesialisert på å utvikle produkter på oppdrag, og kan kjøre hele prosessen fra ídé til ferdig produkt. De tilbyr også hjelp til sertifisering av produktene og å identifisere rett produsent som kan sette det i masseproduksjon.– Vi jobber til enhver tid med 20–30 ulike prosjekter for cirka like mange kunder, opplyser Sand.
Han legger til at kjernekompetansen i NXTech er hardware- og softwareutvikling, og at selskapet også kan påta seg prosjektledelsen av utviklingsjobbene.
Stort spenn i oppdragene
Med spesialister innenfor flere tekniske fagfelt og 15 år i markedet får Hans-Erik Sand og kollegene bryne seg på svært varierte oppdrag.
Det siste året har de blant annet utviklet både maskinvaren og softwaren til den nye smart-varmtvannstanken til Fredrikstad-bedriften Høiax, Høiax Connected, som kan optimalisere strømforbruket ut fra strømpris og ditt eget forbruk.
– Vi er også partner i flere forskningsprosjekter i EU-regi, blant annet om sensorikk og kommunikasjon i fremtidens autonome kjøretøy. Så vi mangler aldri spennende arbeidsoppgaver, smiler Sand.