– Tanken er å hjelpe folk til å kunne spise et måltid av restaurantkvalitet hjemme, forklarer Jesper Brandstorp, butikksjef i Holwech Fiskeri i Fredrikstad sentrum.
De siste ukene har fiskebutikken solgt en nyskapende variant av matkasser: Holwechs helgepakker består av råvarer til en tre-retters middag av restaurantkvalitet – med oppskrifter laget av kokkene i anmelderfavoritten Restaurant Slippen.
– Vi tilpasser oppskriftene slik at kundene skal lykkes med maten hjemme, og bruker tid på å lage en god beskrivelse av framgangsmåten, som vi legger med matkassene. Vi bruker også sosiale medier og film for å vise hvordan man går frem, sier Brandstorp.
Han konstaterer at konseptet ikke likner så veldig på de mer etablerte matkassene på markedet.
– Vi prøver å bygge bro mellom å spise på restaurant og hjemme, med mer raffinerte måltider. I de vanlige matkassene må du også gjøre det meste av jobben selv. Til sammenligning gir vi kundene en lettere vei til mål, sier han.
Konseptet har tydelig vært etterlengtet. Den første helgen lagde Holwech Fiskeri 100 kasser med to kuverter i hver – og solgte ut alle. Helgen etter solgte de ut et opplag på 150 kasser, og nå blir 200 helgekasser – totalt 400 tre retters fiskemiddager – solgt ut til gourmetsultne kunder.
Langsiktig plan for matkassene
Jesper Brandstorp hadde vært butikksjef i Fiskeriet på Youngstorget i 10 år da eierne av Restaurant Slippen lokket ham «hjem» for å lede fiskeutsalg og fiskebar i hjembyen.
Tanken er å hjelpe folk til å kunne spise et måltid av restaurantkvalitet hjemme
Nå er både Restaurant Slippen og fiskebaren koronastengt – sistnevnte åpnet i august, og har ennå ikke kunnet drive uten restriksjoner.
– Helgekassene henter inn en del av omsetningstapet, og er akkurat det vi trengte, slår Brandstorp.
Han bedyrer likevel at konseptet ikke er et utslag av korona, selv om timingen for lanseringen var det.
– Kassene er noe vi har tenkt på lenge, og del av en langsiktig plan for fiskebutikken. Jeg tror absolutt at de vil være levedyktige også på sikt, sier han, og legger til:
– Vi har også mange andre liknende ideer, som vi nok vil teste ut senere. Men akkurat denne passet det veldig godt å realisere nå, sier han.
Plass til begge deler
Etter at de helge-matkassene ble lansert, har kundene selv kunnet trylle frem retter som «ovnsbakt skrei med rødvinsaus, linseragu, sellerirot og syltet rødløk» og «lettrøkt og confitert Fredrikstad-laks med gin og grønne einebær, eggekrem med dill, rugkrisp og urtesalat».
Det høres ut slik det skal smake: Som ekte restaurantmat.
Jesper Brandstorp frykter likevel ikke at gourmetopplevelsene hjemme i spisestua vil slå beina under Restaurant Slippen og fiskebaren i Holwech Fiskeri.
– Det er en egen opplevelse å gå ut og spise, så det tror jeg kommer til å gå helt fint. Matkassene fyller bare ut tilbudet vi allerede har. Også bak disken i butikken har vi fagfolk som kan hjelpe kundene med tips og råd. Og mange av sausene og så videre i kassene selger vi også i butikken, sier han.
Jeg tror absolutt at de vil være levedyktige også på sikt.
Han legger heller ikke skjul på at helgekassene er en del av fiskeriets misjon Å få flere til å oppdage hvor godt fisk kan være.
– Vi mennesker kan spise mye rart for å bli mette. Og så kan vi spise fisk fordi det er godt, sier han.
– Og hvis andre restauranter, med kjøtt på menyen, begynner å tilby liknende matkasser?
– Det vil være flott. Da får vi bare gjøre våre helgekasser enda mer attraktive, svarer han.