Startet tech meetup i Fredrikstad og ble helt overveldet
Nok en gang ble det stinn brakke da Fredrikstad Tech Community arrangerte årets siste meetup, denne gang på hovedkontoret til Europris i Fredrikstad.
Tema:
Teknologi

Startet tech meetup i Fredrikstad og ble helt overveldet

Én ting har blitt helt klart for arrangørene etter ett år med tech meetups i Fredrikstad: At byens techmiljø er langt større enn de ante.

Nærmere 660 techinteresserte har møtt opp på de åtte treffene som er avholdt, for blant annet å høre om AI/KI, Nasjonal Sikkerhets Myndighet (NSM) sitt syn på digital sikkerhet og ansvar, og hvordan Borregaard og Europris arbeider med fremtidens analyse av store datamengder.

Det oppmøtet er noe helt annet enn arrangørene i Tech Meetup Fredrikstad så for seg da de startet for et drøyt år siden, etter initiativ fra blant annet Fredrikstad Næringsforening.

Jørgen Halstedt Brække
Jørgen Halstvedt Brække

– Før første meetup trodde vi at det skulle komme 12 mennesker. Det kom 60. Neste gang kom det like mange. Og nå ligger vi stort sett på rundt 150, sier sier Jørgen Halstvedt Brække.

– Vi har ekstremt god oppslutning. Det er ikke ofte du ser 150 mennesker på en meetup i Oslo heller, sier Magnar Wium som flyttet tilbake til østfoldbyen i fjor.

– Jeg var aldri på et meetup med så mange mennesker på de ti årene jeg jobbet i Oslo, repliserer Jørgen.

– Teknologi har alltid gått fort. Nå går det enda fortere enn før. Derfor er det kjempeviktig å ha et miljø hvor andre IT-hoder deler erfaringer og tanker om hvor de skal, sier Pål Høyum og legger til at nettverket hele tiden har hatt fokus på tverrfaglighet og bredde i temaene som presenteres.

Teknologi går raskt. Derfor er det viktig å ha et forum for å dele kunnskap. Det gir stinn brakke når Fredrikstad Tech Community inviterer til meetups.

Store muligheter

De er med i den fem medlemmer sterke styringsgruppen for nettverket. I et felles videomøte med Vekst i Fredrikstad er de fem medlemmene unisont enige om at de faglige samlingene viser to ting:

At kunnskapsdeling ligger i ryggmargen til tech-folk.

Og at Fredrikstads techmiljø er langt større enn de trodde på forhånd.

Magnar Wium
Magnar Wium

– Jeg visste ikke så mye før vi startet opp. Jeg hadde jo nettopp flyttet hit. Men jeg ble overveldet over hvor mange som jobber med tech i Fredrikstad, og hvor store muligheter det faktisk er i byen.

– Også jeg pendlet i mange år til Oslo, fordi jeg lenge trodde at alle IT-folkene trekker dit. Det er svært langt unna sannheten, sier Tordbjørn Wang Eriksen.

Stort spekter av arbeidsgivere

  Tidligere temaer

 • Datavarehus med lakehouse tilnærming
 • Databricks
 • Delta Tables
 • Thoughtspot
 • Avansert maskinlæring
 • Utvidet virkelighet (XR)
 • Live-programmering av HTTP-servere
 • Python i Mars rover-prosjekter
 • Smidig arkitektur med C4-modellen
 • Lavkode/no-kode (PowerApps)
Medlemmene i styringsgruppen jobber i Sopra Steria, IntegrasjonsPartner, NAV IT og Høgskolen i Østfold (HiØ). Nå er det over 500 medlemmer av Fredrikstad Tech Community, og det er en enda mer mangfoldig gruppe.

– Det er en voldsom bredde i IT-bedrifter i byen. Mange av de store konsulentselskapene har kontor her – og da snakker vi ikke om pendlerkontorer. I tillegg har vi lokale IT-selskaper og alt fra store bedrifter med tunge IT-avdelinger til enkeltpersonforetak og startups. Det er hele spekteret, forteller Magnar.

I tillegg observerer HiØ-lektor Lars Emil Knudsen at en god del studenter møter opp på eventene.

Jørgen Halstvedt Brække opplyser at meetup-ene har én klar regel: De er rekrutteringsfri sone.

– Det er mye rekruttering i IT-bransjen. Det er hyggelig, det, men kan også skape støy. Med denne regelen sikrer vi at eventene blir en kanal for kunnskapsdeling og teknologi, sier han.

På årets siste møte presenterte Borregaard og Europris sitt arbeid med analyse. Den tematikken fenget definitivt tilhørerne.

Bedre «work/life balance»

Mens forbudet mot å drive rekruttering på tech meetups er det samme som i Oslo, skiller eventene i Fredrikstad seg ut på en annen måte.

– På meetups i Fredrikstad drikker nesten ingen øl. Her velger de brus, forteller Magnar Wium.

– Det har nok sammenheng med at IT-folkene her i byen rekker hjemom for å spise før meetupen. Så kjører de kanskje barna til fotballtrening på vei hit, eller de kommer rett hit og henter unger på trening når meetupen er ferdig sier Pål Høyum og legger til:

Pål Høyum
Pål Høyum

– Det er i det hele tatt mye lettere å ha en balanse i Fredrikstad. Her kan du kombinere faglige kvelder med et vanlig familieliv.

Jørgen konstaterer at dette kombinert med gode jobbmuligheter og langt hyggeligere boligpriser enn Oslo skaper en positiv kurve for byens tech-sektor.

Og nå gjør meetupene det også lettere å holde seg oppdatert faglig.

–Visjonen er å legge til rette for kunnskapsdeling. Indirekte bidrar vi nok også både til vekst og at flere IT-folk flytter hit, sier han.

– Og vi bidrar til at vi beholder dem her i stedet for at de flytter fra hjembyen, legger Pål til.

Nettverk er lik business

De fem medlemmene i styringsgruppen merker også at møteplassen de startet, har gitt positive konsekvenser for bedriftene i byen.

– Vi ser at flere har begynt å samarbeide med hverandre. Nettverk er lik business. Og jo flere som kjenner hverandre, jo lettere er det å jobbe sammen, forklarer Jørgen Halstvedt Brække, og legger til at heller ikke dette egentlig er målet når de arrangerer meetups.

Om Fredrikstad Tech Community
 • Nettverk som arrangerer jevnlige tech meetups i Fredrikstad.
 • Skal være en arena for utveksling av kunnskap og diskusjoner om IT og teknologi uavhengig av tilhørighet.
 • Nettverket ble etablert etter initiativ fra tech-bedrifter i Fredrikstad, og i et samarbeid med Fredrikstad Næringsforening.
 • Har over 500 gruppemedlemmer per desember 2023.
Ønsket effekt
 • Gjøre Fredrikstad mer attraktiv overfor pendlere eller potensielle innflyttere til regionen blant de som jobber med teknologi.
 • Bryte ned siloer og legge til rette for mer samarbeid.
 • Skape entusiasme blant teknologer i Fredrikstad gjennom å dele kunnskap.
 • Stimulere til at Fredrikstad blir et tyngdepunkt innenfor teknologi.
 • (Kilde: Fredrikstad Næringsforening)

Les også

Tema:
Innovasjon
Hvert år bruker det norske forsvaret 15 millioner såkalte «rødfis». Nå har Fredrikstad-bedriften NXTech utviklet en elektronisk erstatning sammen
Tema:
Innovasjon
Korte hjemmesykepleie-besøk for å gjøre målinger pasienten kan ta selv, bør effektiviseres bort, mener Dignio-sjef Lars Christian Dahle.
Tema:
Industriparken
Et nytt, høyteknologisk 100-millionersanlegg i Fredrikstad vil gi Norge kortreist tilgang til resirkulert aluminium – og mindre transport til