Slik brukes nanoteknologi
Mikael Noreng i Re-Turn bruker nanoteknologi til å gjøre materialer bedre.
Tema:
Forskning

Slik brukes nanoteknologi

Fra elektronikk, medisiner og fornybar energi til kosmetikk og sportsartikler. Mikael Nordeng gir en introduksjon til hvordan nanoteknologi brukes til å gi materialer nye og bedre egenskaper.

– Nanoteknologi er nok et begrep nesten alle har hørt om, men få egentlig forstår helt hva er, sier laboratoriesjef Mikael Nordeng i Fredrikstad-bedriften Re-Turn.

Siden plastkomposittspesialistene i Re-Turn er blant dem som virkelig har utforsket og tatt teknologien i bruk, vil han her forklare litt mer om hva som ligger i det bittelille (bokstavelig talt) ordet nano.

1.      Hva betyr nano?

Akkurat som milli betyr tusendel, betyr nano en milliarddel. Det vil si at det én millimeter kan deles inn i en million nanometer.

– Et vanlig hårstrå er cirka 0,1 millimeter tykt, altså 100.000 nanometer, forteller Nordeng.

2.      Hva er nanoteknologi?

Nanoteknologi er kort fortalt teknikker for å manipulere materialer helt ned på atomnivå. Målet er å tilføre materialene nye og nyttige egenskaper slik at de skreddersys til det de skal brukes til.

3.      Hva brukes nanoteknologi til?

Nanoteknologi brukes i dag i en rekke bransjer. Både kosmetikk, sportsartikler og klær er ofte forbedret ved hjelp av teknologien.

– Det største potensialet, i hvert fall foreløpig, ser vi nok likevel innenfor elektronikk, medisin og fornybar energi, sier Mikael Nordeng.

4.      Hva er egentlig nytten?

Nordeng besvarer dette med et konkret eksempel fra Re-Turns arbeid.

– Vi jobber med spesialformulering av plastmaterialer. Vi har blant annet utviklet en skipsmaling der et karbon-nanorør bidro til å gi malingen mindre motstand i vannet. På den måten kan skip spare både drivstoff og miljøet.

5.      Hvor går nanoteknologi i fremtiden?

Akkurat det spørsmålet syns Nordeng er vanskelig å svare på. Nanoteknologi innebærer tross alt at en milliarddels meter kan være nok.

– Det eneste som er sikkert, er at teknologien utvikler seg fortere og fortere. Derfor er det vanskelig å spå helt hvor vi står om noen år, sier han.

Om Re-Turn AS
  • Forsknings- og utviklingsselskap innen kompositt- og polymerindustrien.
  • Tilbyr konsulenttjenester, laboratorietester og produktutvikling både med og uten nanoteknologi.
  • Re-Turns laboratorium er med i Norges Forskningsråds ordning for skattefradrag for forsking og utvikling, Skattefunn.
  • Selskapet ligger i Fredrikstad og har 11 ansatte.

Les også

Tema:
Teknologi
AI, VR og 3D sto på programmet på på Fredrikstad Tech Communitys første samling. «Den av gikk av med
Tema:
Teknologi
Det var ikke noe alternativ å si nei da Madelene Rubinstein ble spurt om å bli med i «Mesternes
Tema:
Industriparken
Hvis forskningsprosjektet LOUISE lykkes, vil vi være nærmere en CO2-fangstmetode som er billigere og mer effektiv enn dagens kommersielle